Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet får bakläxa om vindsnurrorna – varför fick inte drabbade göra sig hörda?

Annons

Skribenterna kritiserar den politiska hanteringen av satsningen på en vindkraftpark.

Replik till Åsa Eriksson. Så tog sig kommunalrådet äntligen sig tid till att skriva några ord i tidningen. Vi som hade förväntat oss att vi skulle få några klargörande svar på de frågor vi ställt under sommaren blev dock besvikna.

Kommunalrådet har helt rätt i att ... när läsaren eller åhöraren inte vill förstå budskapet så spelar det ingen roll vad som sägs eller skrivs… Artikeln svarar inte alls på de frågor vi ställt. Så vi skall återigen formulera frågan som kommunalrådet inte verkar förstå:

Varför tilläts inte de ortsbor som drabbades av vindkraftsverken, träffa samtliga partiers ledamöter och framföra de argument som talade mot ett bifall?

Läs också: Klart: 33 vindsnurror får byggas utanför Norberg

Enligt den dokumentation vi tagit del av som berör ärendet om Vindkraftsparken och som skulle behandlas i kommunfullmäktige 2016 framgår följande: De berörda medborgarna framställde om att få sammanträffa med samtliga partiers ledamöter i fullmäktige för att där få framföra de argument som talade emot att bifalla Vindkraft i Sveriges (VKS) ansökan om tillstånd. De berördas önskemål avfärdade kommunalrådet med motiveringen att processen avseende förändrad detaljplan redan genomförts och avslutats februari 2011. Det är korrekt att vi, Skansfors och Filipsson, då medverkade i processen och beslutet om den förändrade detaljplanen för Norberg. Det fanns vid den tidpunkten inga argument eller planer som talade emot det föreliggande förslaget till detaljplan där fokus även låg på att man kunde få bygga på strandnära lägen.

2016 var det skarpt läge där fullmäktige till slut skulle avgöra frågan om företaget VKS skulle få etablera en vindkraftspark. Där anser vi att kommunalrådet borde ha stannat upp och lyssnat till sin moraliska och etiska kompass. Hon kunde då skapat förutsättningar till en bred och öppen debatt där de som var berörda kunde delta och argumentera för sin sak i frågan.

Eftersom beslutet fick stor betydelse för de som berörs bör kommunledningen enligt vår uppfattning vara generös med det demokratiska inslaget i frågan, särskilt när vi har engagerade medborgare som aktiverat sig i ärendet. Kommunalrådet gjorde inte detta och frågan kvarstår – varför tillät inte kommunalrådet medborgarna denna demokratiska rättighet att göra sig hörda?

Vad avser idrottshallen så kvarstår också frågan med vilket stöd kommunfullmäktige, på förslag från Socialdemokraterna, gav sig rätt att använda 25 miljoner till en idrottshall som enbart gynnar en marginell del av befolkningen. Det handlar om skattemedel som var ämnade till att stärka välfärdssektorn vård, skola och omsorg för alla.

Att hänvisa till att fullmäktige var enigt är inget svar, särskilt inte när kommunens egna revisorer särskilt kritiserat beslutet i en specifik revisionsanmärkning.

Vi avslutar med en ny fråga till vårt kommunalråd. I tidsplanen för idrottshallen framgår att slutbesiktning skall ske vecka 16 nästa år. Våra källor på plats har informerat oss om att hallen kommer att vara helt klar april 2018. Socialdemokraterna har i sociala medier redogjort för att hallen skall invigas till hösten 2018, med andra ord nära nästa val.

Ett klargörande svar tack – är det av partistrategiska skäl eller något annat som gör att invigningen senareläggs?

Christer Filipsson (Demokraterna)

Lennart Skansfors (Demokraterna)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons