Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttskatt är rätt

Annons

Näringsminister Annie Lööf skrev nyligen i Lantbrukets Affärstidning att ett hot om köttskatt inte är vad landsbygden behöver för att blomstra och utvecklas. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson hotade tidigare i år med att avgå om köttskatt införs.

Men köttindustrin kommer sannolikt inte att finns kvar om 50 år och därför skadas landsbygden av att köttet får förlängd frisedel från koldioxidskatten. För djurens, miljöns och landsbygdens skull behövs en köttskatt där pengarna används till sänkt moms på gröna livsmedel.

Fakta är att svenskt kött vållar ungefär lika stora utsläpp som kött från andra EU-länder och det svenska djurskyddet befinner sig i en allvarlig kris. Enligt Naturvårdsverket står livsmedelshanteringen från jord till bord för omkring 50 procent av den totala övergödningen och 20-25 procent av klimatpåverkan.

Varken miljö- eller djurskyddsargument kan legitimera den svenska köttindustrin.

Det är vegetariskt kött som är framtiden. I dagarna börjar Beyond Meat att säljas i USA. Produkten är så likt djurkött i smaken att New York Times berömda kolumnist Mark Bittman blev grundlurad i ett blindtest. Och runt om i landet finns en rad små snabbväxande svenska industrier som inriktar sig på vegetariskt kött.

Dessa innovativa och hållbara framtidsföretag behöver rättvisa konkurrensvillkor.

Det är synnerligen olyckligt att Annie Lööf gör köttskatt till en valfråga.

En skatteväxling som gör köttet dyrare och den gröna maten billigare är ett effektivt sätt att driva jordbrukspolitiken åt rätt håll, men då måste målen vara tydliga: anpassa svensk matproduktion efter den framtida gröna efterfrågan, minska djurlidandet och miljöförstöringen.

initiativtagare till Köttfri måndag i Sverige

Jonas Paulsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons