Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkopolitik och partipolitik hör inte ihop

Annons

Västanfors kyrka

Replik till Lena Eldståhl (S). Allra först vill vi från POSK:s sida vara tydliga med att säga att samarbetet med våra vänner Socialdemokraterna i kyrkofullmäktige under den nu pågående mandatperioden, har varit både trevligt och problemfritt. Det är inte denna fråga som ligger i fokus då POSK nu ställer frågor till socialdemokratins företrädare inför höstens kyrkoval.

Men med anledning av att ledande socialdemokrater på central politisk nivå går ut i media och talar om höstens kyrkoval som ett ”mobiliseringsval”, där Kyrkans ”arena” är bra för socialdemokratin och där Kyrkan behöver en socialdemokratisk arbetsgivarpolitik, så skapar detta fortfarande obesvarade frågor för stora delar av församlingens väljarkår och för församlingens personal.

Lena Eldståhl har tydligen missat en hel del i den klargörande debatt som POSK är ute efter att vi tillsamman ska kunna föra.

Självklart att ”Politik har en given plats i kyrkan”! Vem skulle kunna påstå något annat? Det är ju detta som bl.a. det kyrkliga församlingsarbetet består av. Just kyrkopolitik! Det är kyrkopolitik som bedrivs då vi för diskussioner och fattar beslut i församlingens fullmäktige och kyrkoråd.

Men då det från socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 respektive från Kommunals högborg på Norra Bantorget i media klargörs att nu ska det mobiliseras så att Svenska kyrkan och dess församlingar blir ”arenor” för socialdemokratisk partiideologi, då rör det sig inte längre om kyrkopolitik. Då rör det sig om något annat. Då rör det sig om ren och skär (eller rättare sagt röd) partipolitik! Och det var här som POSK hade en förhoppning om förtydliganden av vad Stefan Löfven med flera nu uttalar.

Det är kanske lite onödigt att vi sparkar in de redan vidöppna dörrar där vi har gemensamma uppfattningar. Att vi önskar en fortsatt öppen folkkyrka med plats för alla, är odiskutabelt en självklarhet! Och att vi var och en på sitt håll också värnar om en bred demokratisk grund för Kyrkans arbete är också odiskutabelt!

Att som POSK:are ha ett aktivt eller stödjande partipolitiskt engagemang är på intet sätt ett hinder. I dag rymmer vår lokala POSK-organisation medlemmar och förtroendevalda med partipolitiska sympatier utefter hela den traditionella vänster-högerskalan. Men POSK:s uppfattning är att ren partipolitik och kyrkopolitik inte hör samman! Den demokratiska bredden är nämligen inte beroende av om vi kyrkopolitiker representerar ett allmänpolitiskt parti eller inte.

Fortsatta demokratiska arbetsformer i vår församling klarar sig alldeles utmärkt utan socialdemokratiska eller sverigedemokratiska partiideologier! Det vår församling behöver är kristna (det vill säga döpta) kyrkopolitiker som, utan partipiskor eller andra centralstyrda direktiv, med frimodigt sinne och klokskap kan och vill ta sig an de frågor som vår församling behöver lösa för att kunna fortsätta sin framgångsrika och smått dynamiska utvecklig för en fri och obunden Kyrka inom den världsvida Kyrkans hägn. Här behövs inga partiideologiska stödben. Här behöver vi komma bort från ett tyngande partitänkandet i den öppna folkkyrka som alltsedan år 2000 inte längre är en del av den statliga organisationen.

POSK:s frågor i denna tidning till socialdemokratins företrädare i församlingen kvarstår tyvärr obesvarade.

Anders Linger, ordförande i POSK, Västanfors-Västervåla församling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons