Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Fler enkla jobb skulle hjälpa unga arbetslösa

Annons

Svar till Tony Bölja (S). Vi liberaler håller med – det ser ljust ut för Sverige! Det finns dock en del att säga om arbetslösheten och att den sjunker. I våra trakter jobbas det hårt för att alla som inte har jobb ska utbilda sig. Det är en jättegod tanke – vi liberaler gillar som bekant skolan. Det finns ett inbyggt problem bara: när folk går över till studier och CSN så försvinner de ur statistiken "arbetslösa" och blir "sysselsatta". När ni socialdemokrater tycker att det är en bra idé att utbilda sig, till exempel om du är nyanländ, så bör ni också förstå att en person som kommer utan utbildningsbakgrund kan se fram emot 5-7 år innan den personen ens klarar av en högre utbildning (språkutveckling – googla på Cummins). Det tycker vi liberaler tar för lång tid.

Det behövs fler enkla jobb som inte kräver år och år av utbildning. Detta gäller både för nyanlända och unga vuxna som inte mäktar med skolan just nu.

När du talar om inträdesjobb och sänkta löner så får du det att låta som att det gäller alla och det stämmer inte. Inträdesjobb är för dem som hittills inte kommit ut på arbetsmarknaden, framförallt unga vuxna som är arbetslösa - både svenska och nyanlända. Själv hade jag också en lägre lön när jag var ung än vad jag har nu – det är ju inget som är konstigt. Det viktiga är att komma ut på marknaden och gå till ett jobb – inte en arbetsmarknadsåtgärd. Vår lösning är mer framtidsorienterad än er lösning. Efter två år har du full lön, ett riktigt jobb och kan yrket.

Extratjänsterna är inte långsiktiga utan en paniklösning för att snygga till i statistiken.

Liane Blom

Liberalerna Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons