Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygd saknas i framtidens forskning

Annons

Det skrivs mycket om smarta städer, men tankar om en smart och innovativ landsbygd saknas, enligt skribenten.

Regeringen har presenterat sin forskningsproposition. Trist är att landsbygden glömts bort.Forskning och innovation är avgörande för en hållbar landsbygd. Forskningspropositioner kommer inte ofta. Årets forskningsproposition har långsiktiga visioner. Den betonar kraftfullt vikten av att forskningen samverkar med det omgivande samhället. Forskningen ska bli mer relevant för samhället om regeringen får sin vilja igenom. Det gäller givetvis även för landsbygdens utveckling. Då är det extra viktigt att landsbygdens aktörer är med på tåget.

Landsbygdsminister Bucht tycks ha sovit när proppen skrevs. Förvisso finns det massor med satsningar som kan komma landsbygden till nytta. Men landsbygden lyfts inte fram som en innovativ kraft, vilket man däremot gör med staden. Det skrivs mycket om smarta städer, men tankar om en smart och innovativ landsbygd saknas.

Det enda som står om landsbygden är att på landsbygden kan förutsättningarna för företagande vara svårare på grund av glesheten. Regeringen menar att urbana områdena har fördelar. Därför bör det offentliga hjälpa landsbygden.

Det står mycket om industrier. Fordonsindustrin har ett eget avsnitt. Turismen, som många kallar för vår nya basnäring, nämns inte med ett ord. Raderna om jordbruksforskning handlar mest om hållbarhet, liksom det lilla som skrivs om livsmedel. EU:s motsvarighet Horisont 2020 betonar livsmedelstrygghet, men vikten av att vi kan producera vår egen mat finns inte med i den svenska varianten.

I proppen är prioriterade områden för forskning, klimat och miljö, hälsa samt en ökad digitalisering. Att landsbygden är en förutsättning för hållbart klimat och miljö nämns inte. Att landsbygden är en resurs för ett modernt hälsoarbete nämns inte. Att digitaliseringen kan revolutionera livet och företagandet på landsbygden nämns inte. Och så fortsätter det område efter område. Landsbygden lyfts inte fram som en offensiv och innovativ kraft.

Nu är det inte bara landsbygdsministern som tycks ha sovit. Det viktigaste för att påverka en proposition är att svara på den remiss regeringen bjuder in till. Där har SLU och KSLA gjort ett gediget arbete, men i övrigt är det tomt. Varför har LRF, Hela Sverige ska leva, Norrlandsförbundet, Hushållningssällskapen och andra aktörer som arbetar för en hållbar landsbygd varit tysta?

Visst gör dessa aktörer mycket för vår landsbygd, men denna så centrala proposition ignorerar de. En innovativ landsbygd kräver offensiva aktörer. Saknar vi sådana?

Urban Laurin, fil. dr.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons