Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär föräldrar rädda sina barns liv

Annons

Erbjud alla föräldrar utbildning i hjärt- och lungräddning, föreslår skribenten.

Varje år drabbas cirka 200 barn av oväntat hjärtstopp som sker utanför vårdmiljöer. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vilket barn som helst, men de vanligaste orsakerna till oväntat hjärtstopp är drunkning eller kvävning. Detta sker oftast vid lek eller om barnet sätter i halsen.

Att som förälder kunna utföra hjärt- och lungräddning på sitt eller någon annans barn kan vara helt livsavgörande. Då krävs utbildning i detta. I dag ingår inte hjärt- och lungräddning för barn på de föräldrautbildningar som Region Västmanland (det nya namnet på landstinget) erbjuder genom BVC. Det finns enskilda föräldrautbildningar som erbjuder detta, men långt ifrån alla. Moderaterna anser att det borde vara ett obligatoriskt moment i hela Västmanland. Genom att införa detta gör vi en bra föräldrautbildning ännu bättre.

Visst är oväntat hjärtstopp hos barn relativt ovanligt. Å andra sidan kan ett räddat liv i mycket ung ålder resultera i betydligt fler vunna levnadsår än hos en vuxen.

Riktlinjerna för hjärt- och lungräddning för barn skiljer sig dessutom från riktlinjerna för vuxna. Man måste exempelvis vara mycket försiktigare med bröstkompressionerna på ett barn.

För att förslaget ska bli verklighet krävs att BVC-sköterskor utbildas till instruktörer i hjärt- och lungräddning för barn. Detta till en mindre kostnad som kan innebära att fler föräldrar kan rädda liv. Vi måste se till att föräldrarna är förberedda på det oväntade.

Carina Sjölund (M), Regionfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons