Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läslust skänker livsglädje

Annons

Många killar och tjejer läser i sommar Zlatan Ibrahimovics självbiografi som sin första bok. Vare sig första boken är en fotbollssaga eller en klassiker så kan detta bli början på en livslång relation till böcker.

Såväl flickors som pojkars läslust kan väckas med bra lärare och effektiva metoder.

Fler än dubbelt så många pojkar som flickor blev vårterminen 2010 underkända i ämnet svenska i grundskolan och det finns en övervikt av pojkar bland elever med läs- och skrivsvårigheter. God språkförståelse är viktigt för skolframgång i flera ämnen. Studier visar på ett starkt samband mellan läsförmåga och skolframgång mätt i betyg.

Regeringen har bland annat mot den bakgrunden nyligen beslutat att de 48,5 miljoner som 2012-2014 satsas på ökad jämställdhet i skolväsendet delvis ska användas till en samlad insats från Skolverket för att främja barns och elevers lärande och utveckling avseende jämställdhet, språk och kommunikation. Insatserna ske ge förskollärare och lärare möjlighet att utveckla sin undervisning så förutsättningarna förbättras för elever att nå utbildningens mål, oavsett kön och bakgrund.

Att väcka barn och ungdomars läslust är ett viktigt uppdrag för skolan. Nu måste vi bryta den antipluggkultur som finns hos många killar. Det är skolans utmaning när ett nytt läsår snart börjar!

Läslust ger livsglädje och är en dörröppnare till kunskap och ger erfarenhet av nya upplevelser. Ett välfungerande skolbibliotek ger fler elever chansen till mötet med böckernas rika värld.

Anita Lilja Stenholm, ordförande Folkpartiet Fagersta, ledamot i landstingsfullmäktige i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons