Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt fler undersköterskor läsa vidare

Annons
Om undersköterskor får läsa vidare med studielön till sjuksköterskor minskas sjuksköterskebristen, enligt skribenten.

Idag råder stor brist på sjuksköterskor i Västmanland. Det leder till att antalet vårdplatser dras ned, vårdköerna växer och patientsäkerheten hotas.

Inom Region Västmanland (det nya namnet på landstinget) har vi fantastiska undersköterskor. Många av dem är nöjda och trivs med sitt arbete, medan en del drömmer om att ta steget och läsa vidare till sjuksköterska.

Idag erbjuds studielön inom Region Västmanland endast till undersköterskor vid kliniker där behovet och efterfrågan efter sjuksköterskor anses som mest akut, där platserna är ytterst begränsade.

För att låta undersköterskor kompetensutvecklas och för att minska den allvarliga sjuksköterskebristen, vill Moderaterna att fler undersköterskor ska erbjudas studielön av Region Västmanland. Detta borde inte begränsas av vilket klinik som undersköterskorna arbetar på, utan en fast tjänst inom Region Västmanland bör räcka som krav för att få ansöka om studielön.

Idag är studielönen 9 000 kronor före skatt. Poängen är inte att studielönen ska täcka en förlorad heltidslön, utan fungera som ett komplement till eventuella studiemedel och extrajobb. Det ska också vara en morot för dem som väljer att läsa vidare och spetsa sin kompetens ytterligare.

Eftersom dessa undersköterskor tidigare har haft en tjänst vid Region Västmanland, måste sannolikheten anses som hög att de efter utbildningen också väljer att stanna kvar. Vårt förslag skulle alltså förutom att visa uppskattning gentemot medarbetare förhoppningsvis bidra till en minskad sjuksköterskebrist och en högre patientsäkerhet.

I Region Dalarna erbjuds studielön för undersköterskor som vill läsa vidare, där man vid varje terminsstart köper omkring 30 platser på sjuksköterskeprogrammet av Högskolan Dalarna. Det är dags för Västmanland att ta efter och erbjuda fler undersköterskor studielön för att plugga vidare till sjuksköterska.

Stephanie Bruksgård (M)

Ledamot, regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons