Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt studenter undervisa nyanlända i svenska

Annons

Språket är en oerhört viktigt del för att komma in i ett nytt samhälle. Därför anser jag att det är viktigt att de flyktingar och asylsökande som kommit och kommer till Sverige i dessa tider, ska få möjlighet att lära sig svenska så fort som möjligt. Vilka ska ge dem denna undervisning? Det råder lärarbrist i Sverige!

En metod vore att låta lärarstudenter och studenter knutna till ämnet svenska få chansen till praktisk pedagogisk verksamhet. Dessutom skulle sådan undervisning även kunna ske på sommaren, vilket skulle ge möjlighet till betalt arbete för dem som undervisar. Vem ska betala? Migrationsverket och landets kommuner betalar redan oerhörda belopp för boenden. Privata entreprenörer gör miljonvinster. Pengarna finns. Hur ska det genomföras?

Sveriges riksdag kan stifta en lag som kräver att undervisning i svenska ska ske på förläggningar och boenden. Kontroller kan göras av Skolinspektionen och Migrationsverket. Det ter sig som en bättre idé än dagens system där många barn, äldre och människor i arbetsför ålder mer eller mindre tvingas sitta sysslolösa i väntan på besked om de får uppehållstillstånd eller inte. I stället för att upprepa floskler om reformer som ska genomföras men som aldrig ser dagens ljus, behövs handlingskraft.

Jag vill passa på att tacka dem som arbetar ideellt, utan tanke på egen snöd vinning, för att hjälpa nyanlända förstå det stundtals byråkratiska Sverige och lär dem säga deras första ord på svenska.

Joel Forsell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons