Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna: Sju poliser till i Fagersta om vi fick bestämma

Annons

Replik på Jan Johanssons insändare "Behovet av väktare var akut" (18/10).

Med facit i hand i väktarfrågan kan jag konstatera Jan Johansson, att Liberalerna var steget före när jag lade fram min motion i kommunfullmäktige den 20 april 2017. I min motion om att införa trygghetsvakter i Fagersta redovisade jag en mängd faktorer från den senaste nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brottsförebyggande rådet om vad otryggheten får för följder i människors vardag när de utsätts för brott och känner oro för brott och därmed får sin livskvalitet påverkad. Följden blir att deras frihet i sina egna liv begränsas och i värsta fall uppstår ohälsa.

Vid tidpunkten för min motion hade även den lokala polisen uppmärksammat om situationen i media. Liberalerna ville utöka poliskåren i landet med 5 000 poliser och i väntan på att fler poliser skulle utbildas föreslogs inrättandet av 2000 kommunala trygghetsvakter för att skapa lugn och trygghet och stötta lokalt fram tills fler poliser finns på plats.

Om Liberalerna får bestämma så innebär det sju poliser till i Fagersta och tre trygghetsvakter. I de städer där trygghetsvakter införts har brottslighet och vandalisering minskat betydligt och polisen har fått tid att ägna sig åt bland annat det brottsförebyggande arbetet och andra angelägna prioriteringar som i dagsläget får stå tillbaks i det ansträngda läget då vårt polisområde är starkt underbemannat.

I den rapportering som skett och i sin kontakt med media hade det varit klädsamt om din samarbetspartner Marino Wallsten (S) nämnt det liberala initiativet.

Fagersta byggs genom samarbete, goda förslag och med framtidstro. Liberalerna vill och kan bidra och behåller fortsatt den moraliska och inre värderingsstyrda kompassen.

Det gläder mig att två väktare nu finns på plats i Fagersta och utför ett viktigt arbete under sina ronderingar som de i samarbete med den lokala polisen beslutar om . Civilsamhället i form av ideella krafter som Nattvandrarna har startat ett fantastiskt stödarbete och Polisvolontärerna sluter upp.

Anita Lilja-Stenholm, gruppledare Liberalerna, kommunfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons