Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna sprider felaktigheter om Bergslagssjukhuset

Annons

Liberalerna sprider oro och glider på sanningen när man beskriver situationen vid Bergslagssjukhuset i Fagersta (insändare 22/9). Två påståenden är särskilt graverande:

Först påstår de att sjukhuset tidigare varit nedläggningshotat och att det finns en risk för det även nu. Det är fel och här vill vi slå fast att den verksamhet som bedrivs vid Bergslagssjukhuset inte bara behövs, utan är av central betydelse när det gäller hälso- och sjukvårdens stora utmaningar. Inte minst gäller det ett gott omhändertagande av äldre och kroniskt sjuka som bor i vår del av länet. Enligt vår uppfattning finns det inget politiskt parti eller ansvarig politiker med kunskap om vårdens framtida utmaningar som skulle föreslå något annat.

Det andra felaktiga påståendet handlar om att upphandla hela verksamheten, alltså både vårdcentralen och sjukhuset. Detta är inte möjligt. Vårdcentralen lyder under ett helt annat regelverk, LOV (lagen om valfrihet) som innebär fri etableringsrätt för privata aktörer inom primärvården, en lagstiftning som liberalerna var med och stiftade i regeringsställning. Det omöjliggör en upphandling av både vårdcentralen och sjukhuset, även om det skulle finnas fördelar med det upplägget. Det kan också framstå som om vi kunnat förlänga avtalet med företaget ”Mitt hjärta”, men inte heller det är möjligt då upphandlingsregler inte ger en möjlighet att förlänga avtalet ytterligare.

Kommunerna och regionen står inför stora utmaningar. Det finns ett antal helt avgörande frågor för att vi ska lyckas med vårt uppdrag, en av dessa är att betydligt förbättrat och utökat samarbete inom och mellan olika nivåer. Det gäller inte bara samarbetet mellan olika sjukhus, olika kliniker utan framför allt samarbetet mellan länets kommuner och Regionens hälso- och sjukvård.

Det finns idag inget skäl till att lyfta ur ett sjukhus från helheten via ett avtal. Om Bergsslagssjukhuset till skillnad från övriga sjukhus i länet drivs via avtal finns det en uppenbar risk att vi hamnar i ständiga diskussioner kring avtalsinnehåll, ekonomiska ersättningar och vilken inriktning verksamheten ska ta. Vår syn är att det riskerar leda till att vi inte får till det utökade samarbete som är nödvändigt för att även i framtiden klara uppdraget på ett bra sätt.

Det återstår en hel del arbete innan allt är på plats, men vi är övertygade om att Bergsslagssjukhuset i fortsättningen - likt övriga sjukhus i länet – bör drivas i egen regi för att ge de bästa förutsättningarna att klara de utmaningar vården står inför.

Kenneth Östberg (S), regionråd i Västmanland

Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande Fagersta

Åsa Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande Norberg

Lena Lovén Rolén (S), oppositionsråd i Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons