Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Nu ska vård betalas tre gånger

Annons

Att vi har en fungerande och tillgänglig sjukvård är viktig, men tyvärr visar svensk och västmanländsk sjukvård på stora brister när det gäller tillgängligheten. I Västmanland väntar 10 987 personer på vård, behandling och operation. Köerna har vuxit kraftigt de senaste fyra åren. Till följd av detta har efterfrågan på privata sjukvårdsförsäkringar stadigt ökat och i dag har drygt 620 000 personer en egen sjukvårdsförsäkring. För de allra flesta betalas detta av arbetsgivaren, fackförbund eller branschorganisationer i syftet att minska frånvaron från arbetet med risk för produktionsbortfall.

Att snabbt kunna få tillbaka sjuka medarbetare är avgörande för de flesta företag, men till följd av att den offentliga sjukvården allt oftare inte levererar i tid är det för många företagare en nödvändighet att ha privata sjukvårdsförsäkringar för sina anställda.

Tyvärr har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om att beskatta privata sjukvårdsförsäkringar som betalas av arbetsgivaren. Konsekvensen är att sjukvården måste betalas tre gånger. Första via landstingsskatten, därefter via den privata försäkringen för att därefter beskattas ytterligare en gång med den nya straffskatten. Detta är inte en rimlig hållning från regeringen.

Då de privata vårdförsäkringarna dessutom bidrar till att den offentliga sjukvården avlastas riskerar regeringens förslag att slå även mot de som saknar en privat försäkring.

Regeringen borde lägga mer energi på att ta fram förslag som minskar de ständigt växande vårdköerna istället för att bekämpa lösningar som bidrar till att fler får vård i tid.

Mikael Andersson Elfgren (M)

ledamot regionfullmäktige

Anna Nygren (M)

ersättare regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons