Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Prioritera vården framför byråkratin

Annons
Foto: Jessica Gow/TT

De byråkratiska/administrativa uppgifterna tar allt större plats i landstinget. Det går ut över möjligheterna att ge vård i tid och skapar irritation och frustration bland läkare och sjuksköterskor. Möjligheterna till vidareutbildning och lönekarriär är fler och bättre inom landstinget när det gäller anställning inom det administrativa området.

Det är en stor orsak varför så många lämnar den offentligt drivna vården. Samtidigt betalar det sig bättre att söka tjänster med administrativa uppgifter för till exempel en sjuksköterska i jämförelse med att jobba med patientnära uppgifter.

När vi moderater träffar vårdpersonalen beskriver de att många administrativa uppgifter ute i verksamheterna uppfattas som tidstjuvar, ”de stjäl patienttid”. Antalet strateger, utvecklare och administratörer blir allt fler. Samtidigt fattas det personal ”på golvet” ute på avdelningarna. Detta är något som bland annat Vårdförbundet visat nyligen i en undersökning.

■ Den här utvecklingen måste vändas. Som en första åtgärd vill vi se ett anställningsstopp för administratörer inom Region Västmanlands stabsfunktioner. Anställningsstoppet ska inte gälla dem som arbetar nära vården, exempelvis medicinska sekreterare och andra som bevisligen övertar administrativa arbetsuppgifter från vårdpersonal.

■ Den andra åtgärden är att se över den möteskultur som Region Västmanland har. Upplevelsen är att mycket tid går år att sitta i olika möten, om och om igen. Vi har därför efterlyst redovisning av hur mycket tid som en vårdanställd sitter i möten, ägnar sig åt administrativa arbetsuppgifter och patientnära vård. Den redovisningen har vi inte fått.

■ Den tredje åtgärden är att stegvis förändra lönesättningssystemet i landstinget så att patientnära uppgifter belönas bättre. Det ska gå att göra lönekarriär som sjuksköterska även för den som vill jobba nära patienterna.

■ Den fjärde åtgärden är att uppmärksamma riksdag, regering, departement och statliga myndigheter att de har ett stort ansvar när det gäller att lägga på regioner och landsting allt mer av ”onödiga” administrativa uppgifter.

Utvecklingen går att vända. Vården kan bli effektivare och därmed bättre, men då går det inte att fortsätta att som idag. Den nuvarande landstingsledningen ser sig som ett offer för utveckling och följer bara stillatigande med. Moderaterna kommer att göra allt för att vända utvecklingen och prioritera vården framför onödig byråkrati.

Tomas Högström (M)

Oppositionsråd

Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons