Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Rädda Bergslagssjukhuset!

Annons

Moderaterna och övriga allianspartier värnar och vill utveckla verksamheten vid Bergslagssjukhuset. På Fagersta-Postens debattsida påstås att ingen har agerat nu när regionen (tidigare landstinget) ska ta tillbaka driften i egen regi och lägga ansvaret på sjukhusdirektören i Västerås.

Det är fel. Från Moderaternas sida har vi agerat för Bergslagssjukhuset både när beslutet togs och senare. Vi sa nej till förslaget att landstinget skulle ta tillbaka driften av sjukhuset när avtalet med Mitt hjärta gick ut. Landstingsrevisorernas egna utvärderingar visade att entreprenören, Mitt Hjärta, hade klarat uppgiften att driva sjukhuset. Ett bevis för detta är att sjukhuset tillsammans med Köpings sjukhus tidigare utsågs till bästa strokesjukhus. En av våra huvudinvändningar var att Västmanlands sjukhus har tillräckliga problem med personalförsörjning och ledarskap och att problemen riskerade att förvärras om Västmanlands sjukhus skulle ta över driften av Bergslagssjukhuset.

Ett viktigt motiv till att lägga ut Bergslagssjukhuset 2010 på entreprenad var att det skulle ge ny kraft och vitalisera verksamheten. Detta efter år av motsättningar, personalproblem och med en befolkning i norra länsdelen som protesterade mot hur landstinget drev sjukhuset. Under 2009/2010 då landstingsalliansen styrde Landstinget Västmanland tillsammans med Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet fanns en förändringsagenda som var positiv för befolkning och Hälso- och sjukvården i norra länsdelen. Ett resultat av det arbetet var att västmanlänningarna gavs möjligheter att söka vård vid Avesta lasarett och att viktiga beslut om investeringar i bättre och mer ändamålsenliga lokaler togs.

Nu, 2017 kan vi konstatera att den rödgröna ledningen för hälso- och sjukvården som under de senaste sju åren inte visat något intresse om att vilja utveckla verksamheten vid Bergslagssjukhuset tycker att sjukhusdirektören i Västerås ska driva Bergslagssjukhuset. De motiv som redovisas är tunna, de tycker att det ska vara så. Samarbetet blir bättre om Bergslagssjukhuset inordnas i Västmanlands sjukhus anser den rödgröna landstingsledningen. Bristen på analys och konsekvensbeskrivningar är skrämmande.

Vi har i flera omgångar varit och kampanjat i Fagersta om just Bergslagssjukhuset. Det kommer vi att fortsätta att göra. Vi anser att en ny upphandling ska göras och att Bergslagssjukhuset även fortsättningsvis ska drivas på entreprenad. Men det kan mycket väl bli någon annan är Mitt Hjärta som har det bästa och vinnande förslaget.

Tomas Högström (M), Gruppledare regiongruppen

Jan Johansson (M), Gruppledare kommunen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons