Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Stötta privata vårdcentraler i Västmanland

Annons
Köerna till bland annat ungdomspsykiatrin är för långa, framhåller Moderaterna som också vill uppmuntra privata vårdcentraler.

Regeringen med Annika Strandhäll (S) i spetsen har fattat beslut om att granska arbetet med Nya Karolinska i Stockholm. Vi tycker är viktigt att vården granskas men med tanke på att Nya Karolinska redan har utretts ett flertal gånger och en utredning reden pågår av Stockholms Universitet skulle vi vilja ge några förslag på vad Annika Strandhäll borde lägga sina utredningsresurser på. Det första är att utreda vårdköerna. Sedan Socialdemokraterna avskaffade kömiljarden har köerna inom sjukvården vuxit i hela landet.

I Västmanland väntar 3 000 personer på vård och behandling. Tillgängligheten till Barn- och ungdomspsykiatrin oroande låg och bristen på personal gör att ortopeden i Västmanland tvingas skicka patienter med taxi till Lindesberg för att opereras. Alliansen i Västmanland har föreslagit att vi ska införa lokala kömiljoner, och ett återinförande av den nationella kömiljarden som belönar de regioner som lyckas korta väntetiderna hade varit en välkommen reform för att minska vårdköerna.

Det andra är att utreda sjukvårdens långsiktiga finansiering och hur vi får fler som vill bidra till vår gemensamma välfärd. Kostnadsökningen inom vården är hög och skall vi klara den demografiska utmaningen som sjukvården står inför krävs innovationskraft, nytänkande och entreprenörskap. I Västmanland drivs en majoritet av vårdcentralerna av en annan aktör än regionen och det med goda resultat. Enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting är de fem mest populära vårdcentralerna i Västmanland privat drivna. Av de tio mest uppskattade vårdcentralerna drivs nio i privat regi. Dessa vårdcentralers möjligheter att växa och utvecklas bör förstärkas, inte begränsas.

Det tredje är att patienträttigheterna måste stärkas. Patientens ställning i Sverige är idag allt för svag. Patienterna bör ha rätt god vård i tid gentemot landsting och regioner och patienter som får vänta längre än vårdgarantins gränser eller skadas i vården bör kompenseras. Moderaterna i Västmanland har tidigare föreslagit att patientavgiften skall återbetalas för patienter som väntat längre än vårdgarantins gränser och vi vill inrätta ett vårdgarantikontor, men det finns mer som behöver göras på nationell nivå. Det är dags för Annika Strandhäll och Socialdemokraterna att fokusera mer på sjukvårdens utmaningar än att använda regeringsmakten till socialdemokratiska partitaktiska utredningar.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Stephanie Bruksgård (M)

Andreas Weiborn (M)

Ledamöter i regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons