Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Tillåt gårdsförsäljning av alkohol

Annons

Moderaterna vill att jobben ska bli fler och att Västmanland ska bli ett län dit folk åker för mat, kultur och dryckesupplevelser, men för att detta ska kunna förverkligas behöver de entreprenörer vi har få förutsättningar för att utveckla sin verksamhet. Ett steg för att såväl stärka företagandet som turismen i länet skulle vara att ansöka hos regeringen om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i Västmanland.

Västmanland har ett flertal framgångsrika producenter av alkoholhaltiga drycker. Detta är företag som sätter Västmanland på kartan och skapar ett ökat intresse för närproducerad mat och dryck.

Tyvärr kan inte turister och besökare hos dessa producenter själva köpa med sig en flaska öl eller cider vid guidade visningar utan är hänvisade till System­bolagets butiker och får hoppas att produkten finns i Systembolagets utbud. Gårdsförsäljning är inte tillåtet enligt gällande lagstiftning. Dock har Region Skåne beslutat sig för att söka ett särskilt tillstånd hos ­regeringen för att under en försöksperiod prova gårdsförsäljning, Västmanland borde göra detsamma.

Idag finns ett EU-land där det är förbjudet med gårdsförsäljning av alkohol, och det är Sverige. Det är ­inte rimligt och hindrar en växande bransch, ofta på landsbygden, från att ­utvecklas. Dagens lagstiftning diskriminerar lokalproducerat till förmån för storskalig industriell tillverkning.

Moderaterna vill att gårds­försäljning tillåts för att ­underlätta för lokala producenter, för att locka hit ­turister och skapa nya arbetstillfällen.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Kandidat till landstingsfullmäktige och riksdagen

Anna Hård Af Segerstad (M)

Kandidat till kommunfullmäktige och riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons