Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marino Wallsten: Orimligt dyr SFI-nota

Annons

Svar till Pia Boiardt (15/2). NVU har vid sidan av SFI inte haft en underfinansierad verksamhet under något av åren 2015-2016. Underskottet på nära 8 miljoner kronor 2015 har initierat djupdykningar i alla verksamheter och en tydlig sak som framkommit är just SFI-verksamheten, som är felaktigt finansierad och som dras med stora underskott.

Ett första steg blev därför att separera SFI-undervisningen från det medlemsbidrag som de tre ägarkommunerna anslår varje år till NVU, rent redovisningsmässigt. Det har i sin tur visat på det totala underskott verksamheten lider av. Tidigare har SFI-verksamheten ätit av medlemsbidraget som ska bekosta gymnasieskolan. Det är ingen situation som är varken bra eller hållbar, att verksamheter ställts mot varandra.

För att visa på problemet i siffror, SFI-undervisningen inom NVU har en kostnad per elev utifrån ett budgetförslag på hela 117 351 kronor per år. Det ska ställas mot snittkostnaden i Västmanland på 19 100 kronor per år, eller mot genomsnittlig kostnad i hela riket på 37 500 kronor per år. Det är fullständigt orimligt.

Den enda intäkten för verksamheten är den statliga schablonen på 41 500 kronor, 43 600 från och med 2017, som dessutom egentligen ska räcka över två år. Det betyder att SFI-verksamheten om budgetförslaget hade gått igenom, skulle fortsätta gå minus med 95 000 kronor per elev varje år.

Att bara skicka in mer pengar har med andra ord aldrig varit det rätta svaret, då vi vet att verksamheten bedrivs med samma statliga ersättning till helt andra nivåer i andra kommuner. Det finns också många bra exempel i olika kommuner kring hur undervisningen bedrivs.

Det man gör nu är en ordentlig genomlysning där hela organiseringen ses över och anpassas till rätt kostym för att få ut bästa möjliga undervisning. Det har inte fungerat särskilt bra tidigare utifrån allt beskrivet ovan och man ska minnas att vår nye ordförande för NVU bara har suttit där sedan i våras och det är i princip sedan dess vi fått denna detaljinsikt.

Fram till 2015 har underskotten dolts genom att man gjort av med de statliga bidragen på ett år istället för två. Det fungerade så länge som det kom alltfler nyanlända, men till slut kom verkligheten ikapp och nu har alla tre ägarkommunerna satt ned foten. Skattebetalarna i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg ska inte behöva stå för notan.Det är inte att skylla på SFI, det är att ta itu med problemen där de finns.

Marino Wallsten (S), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons