Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marino Wallsten: Tyck gärna olika, men respektera fakta

Annons

President Donald Trumps uttalande om Sverige har väckt uppståndelse.

Rasism och nationalism är på frammarsch i västvärlden. I USA har en ny president tillträtt som har agerat sexistiskt och kränkande mot kvinnor, förklarat krig mot den fria pressen och spätt på den högerpopulistiska viskleken om att Sverige numera är ett laglöst land och i princip helvetet på jorden.

Titta ut genom fönstret och fundera på om det är sant.

Faktaresistensen har blivit alltmer tydlig, även här i Fagersta. Att politiker och andra som deltar i det offentliga samtalet använder korrekta fakta utan att förvränga dem är grundläggande för vårt demokratiska samhälle. Det är en farlig väg att gå, när åsikter eller falskheter börjar framställas som fakta. När fakta alltmer blir till något som kan debatteras offentligt, där man kan tycka för eller emot.

I en tid när högerpopulistiska krafter växer sig starkare behöver vi politiker som håller sig till fakta och som aldrig kompromissar med grundläggande demokratiska värden. Politiker som strävar efter lösningar snarare än att vinna politiska poäng i något som kan likna ett spel. För politik är inget spel. Samhället ingen lek. För mig och många andra är det djupaste allvar.Fakta är fakta och ska alltid behandlas med respekt. Anpassa inte statistik eller visa upp halva bilden. Sträva alltid efter att beskriva verkligheten.

Det är inte seriöst att hänvisa till sociala medier för faktainhämtning. Inte heller att påstå att beslut fattats, eller att lagar brutits, när de inte har det. Eller att underskott finns någon annanstans än där de faktiskt finns. Eller att underskotten beror på andra saker än vad de faktiskt gör.

Det är helt okej att ha olika åsikter om hur man ska gå tillväga, vilka insatser som ska göras och vad som ska prioriteras. Men utgångspunkten måste vara den faktiska verkligheten, inte en svartmålad eller skönmålad bild av den.

Alternativa fakta finns inte.

Marino Wallsten (S), kommunalråd Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons