Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med långsiktig, ansvarsfull politik kan Norberg växa

Annons

Svar på insändaren från Liane Blom (L) den 20/6. Tack för din reaktion på vår insändare (15/6), men du måste helt ha missförstått vårt budskap. Problemet för Norberg, liksom för många andra små kommuner i landsorten, är åldersstrukturen med ganska många barn och äldre, men med ganska få invånare i verksam ålder. Genomsnittsinkomsten är lägre än genomsnittet eftersom regionen saknar arbetsplatser med högutbildad och välavlönad personal. Att radikalt ändra dessa förhållanden under en tioårsperiod är orealistiskt. Givetvis kan ännu mindre göras under en mandatperiod.

Vi menar att man måste vara medveten om svårigheterna för att kunna verka för en förbättring. Att bara se det positiva och hoppas att det löser sig, är något politikerna i Norberg har ägnat sig åt allt för länge.

Vi är också bekymrade över hur riksdagspartierna bjuder över varandra med stöd till skola och omsorg, som sköts av kommuner och regioner/landsting. Det undergräver det kommunala självbestämmandet. Riktade stöd under en begränsad period, medför att kommunen tvingas till prioriteringar, som kan gå ut över den vanliga verksamheten. Satsningar görs under en begränsad tid och sedan? Riksdagen ska sköta statlig verksamhet som polis, rättsväsende, försvar och migration. Lagstiftning och övervakning av att kommunerna följer dessa ska skötas av riksdag/stat.

Om skatter förändras och påverkar kommuners och regioner/landstings skatteintäkter, borde det vara självklart att kompensation ges i form av generella och varaktiga statsbidrag.

Vi anser att en ansvarsfull politik ska bedrivas i Norberg med syfte att stå emot de hot, som vi är medvetna om. Målet är att långsiktigt göra Norberg mer attraktivt som bostadsort. Förutom nya bostäder måste boendekostnaderna minska genom sänkt kommunalskatt och lägre avgifter.

Man måste vara medveten om problemen och erkänna deras existens, för att kunna förändra och förbättra.

Putte Dahlström

Lars Persson

Partiet för Norbergs framtid (PNF)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons