Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än hälften av lärarna obehöriga

Annons
Centralskolan förmår inte locka kompetenta medarbetare, enligt skribenten.

Skolverkets senaste statistik från 5/2 2018 visar att endast 43,1 procent av Centralskolans heltidsanställda lärare är behöriga i ett eller flera ämnen. Utifrån dessa katastrofala siffror som placerar Norberg lägst i hela riket hänvisar Johanna Odö och Tove Winqvist (båda S) till "sakkunniga chefer och medarbetare som faktiskt har utbildning..."

Bristen på legitimerade lärare är omfattande i hela landet och skolor konkurrerar med varandra med möjlighet till skolutveckling, arbetsmiljö och framför allt lön. Det krävs ingen raketforskning för att se att Centralskolans förmåga att utannonsera och locka kompetenta medarbetare står sig platt mot konkurrerande rekryteringsannonser. (Det räcker med att jämföra med Källskolans annonser.) Avsaknaden av information om skolans utvecklingsarbete och visioner samt vilka pedagogiska utvecklingsmöjligheter som väntar den sökande är total.

Enligt Skolverkets siffror har andelen till gymnasiet behöriga elever från Centralskolan ökat från 50,7 procent läsåret 2016-2017 till drygt 70 procent läsåret 2017-2018. Vilka glädjande siffror!

Låt oss dock inte glömma den låga andelen behöriga lärare. Att planera, undervisa, bedöma och utvärdera utifrån rådande styrdokument Lgr 11 är komplext och kräver förutom pedagogisk utbildning ofta återkommande fortbildning.

Den summativa bedömningen ska redovisas för Norbergs elever och föräldrar via plattformen Infomentor. Som förälder ska du dessutom kunna följa delar av den formativa bedömningen under terminens gång. Under vårterminen 2018 uppmärksammades de stora bristerna i Centralskolans resultatdokumentation och en handlingsplan togs fram.

Bra så, men med denna vetskap blir den självklara frågan: Speglar aktuell betygsstatistik elevernas faktiska uppnådda kunskapskrav?

Norbergs skolelever behöver politiker som inte gömmer sig bakom godtycklig statistik och ord som att de litar på skolans medarbetare. Med uttalanden som dessa känns det mycket tveksamt om ni överhuvud taget lyssnar till medarbetarna och vad skolan behöver, eller är det en tystnadskultur som råder? Ska Centralskolan behålla kompetent personal, rekrytera behöriga lärare och lyfta alla elever krävs hårt arbete och det måste få kosta. En bra start är sluta skyla över problemen.

Tidigare föräldrar vid Centralskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons