Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer livsglädje i vården

Annons
Teater och annan kultur behövs för dem som ligger på sjukhus, enligt skribenterna.Foto: Jurek Holzer / TT

En längre sjukhusvistelse kan vara förödande tråkig. De som i dag behandlas på våra sjukhus under långa perioder är svårt sjuka. För dessa patienter har det stor betydelse att ha kontakt med omvärlden för att orka behålla livsglädjen.

Det finns många välgrundade studier som visar att det går att påverka patienters läkning genom åtgärder utanför de gängse medicinska ramarna, till exempel med musik.

Ett utökat inslag av kulturupplevelser från sjukhussängen skulle därför kunna tillföra glädjeämnen och påskynda tillfrisknandet.

Kristdemokraterna har föreslagit och fått gehör för mer kultur i vården. Vi har också fört fram tankar på en digital västmanländsk kulturkanal, tillgänglig för patienter på sjukhusen. Här kunde visas lokala föreställningar av teater och musik, men även knattefotboll och ridtävlingar.

Vi tror att detta skulle fylla flera funktioner. Framför allt skulle patienter få större tillgång till stimulans, men kulturutbudet skulle också kunna marknadsföras och göras synligt för en större del av befolkningen.

Till vår glädje pågår nu inom Landstinget Västmanland en förstudie kring digital scenkonst och kultur, liknande de tankar vi har.

Vi ser fram emot kommande idéer utifrån förstudien och hoppas att kulturen framöver kan göras mer tillgänglig från sjukhussängen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons