Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskärning på vårdcentralen hotar kvalitén

Annons

Den psykiska ohälsan är utbredd och utgör en stor del av sjukskrivningarna.

Vad är då psykisk hälsa och när övergår detta till ohälsa?

Det här livet är en vandring över stock och sten och många snubblar eller faller några gånger. Det kan handla om en besvärlig uppväxtmiljö, skolproblem, separationer och förluster. Sociala och ekonomiska problem, ensamhet, ja listan kan göras lång. Kroppsliga sjukdomar har inte sällan en psykisk komponent också.

Omfattningen av psykisk ohälsa är osäker, men siffror kring 30 procent av befolkningen har nämnts. En stor del av den här patientgruppen söker sig till primärvården, som ofta inte har den psykologiska kompetensen som behövs enligt olika debattartiklar.

Ett område som belastar primärvården alltmer är arbetsmiljö relaterade problem. Ofta blir resultatet att patienten sjukskrivs av en allmän läkare och inte sällan får patienten medicin för sina symtom.

Ett mycket bättre alternativ vore att patienten träffar snabbt personal med kvalificerad psykosocial kompetens : legitimerade psykoterapeuter och samtalsterapeuter.

Många vårdcentraler saknar psykosocial kompetens, men Mitt Hjärtas vårdcentral i Fagersta har, eller bättre sagt hade, tillgång till två kompetenta samtalsterapeuter, en KBT-terapeut, en legitimerad psykoterapeut, allt sammanlagt 1,4 tjänster.

I linje med tidigare besparingar då alla tjänstgörande sjukgymnaster blev uppsagda har nu också terapeuterna blivit varslade om uppsägning.

Ett bemanningsföretag kommer att anlitas och en psykoterapeut med tjänstgöringsgrad 40 procent ska ersätta nuvarande samtalsmottagningen. En besparing på vårdkvaliténs och patienternas bekostnad!

Med tanken på nuvarande arbetsmiljön på Mitt Hjärtas vårdcentral, som är mycket ansträngd , och besparingarna som sker och kommer att ske är det för mig en logisk slutsats att Mitt Hjärta prioriterar egna, ekonomiska intressen framför vårdkvalitén och patientens bästa.

Rob den Hertog, Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons