Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till kalhyggen nära Fagersta!

Annons

Naturskyddsföreningen i Fagersta framhåller att skogen är viktig både för människor och miljön.

Fagersta kommun äger 1066 hektar skog runt staden. Kommunfullmäktige har nu beslutat att bedriva skogsbruk på samma sätt som de stora skogsbolagen, det vill säga att driva rationellt bruk där pengar är högsta prioritet. Man kan då ställa sig frågan varför kommunen ska äga skog nära stan? Är det inte för att värna om invånarnas tillgång till skogen? De starka reaktionerna från Fagerstabor vi har varit i kontakt med gällande skogsbruksplanen visar att människor verkligen engagerar sig i skogen och inte vill omgärdas av kalhyggen. Och vi vet ju att den motion och avkoppling som folk får i skogen är viktig för välmående och folkhälsa.

Fagersta kommunfullmäktige säger tydligen nej till modernt skogsbruk. De säger nej till kontinuitetsbruk och ja till kalhyggen. Kalhyggen är bevisat dåliga för biologisk mångfald, leder till att giftiga ämnen urlakas ur jorden och är dessutom sämre för grundvattennivån av flera orsaker. Bryr sig inte kommunfullmäktige om att grundvattennivån är skrämmande låg? Eller det faktum att folk behöver en vacker miljö för motion, avkoppling och god hälsa? Är syftet att tjäna lite mer pengar? Är det verkligen viktigare att fördubbla avkastningen från den skog kommunen äger? Detta trots att staten ger stöd för att kommunerna ska kunna ta ansvar för att miljömålen nås.

Flera andra kommuner tittar på hur man kan kontinuitetsbruka skog och plockhugga träd för att undvika kalhyggen. Fagersta ska väl vara en modern kommun som lämnar kalhyggena åt historien och ger skogen den livstid vi Fagerstabor behöver!

Seppo Ormiskangas

Karin Bergman

Christer Lindberg

Magnus Stjernström

Pia Boiardt

Lars Erik Hedman

Naturskyddsföreningen Fagerstas styrelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons