Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg behöver en laddstation

Annons

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Vår planet är redan 1,2 grader varmare än förindustriell nivå, och Arktis var i februari hela 25 grader varmare än normalt. Vi har inte tid att vänta, vi måste agera nu. Miljöpartiet och regeringen tar nu krafttag för att minska utsläppen inom transportsektorn genom en klimatoffensiv. Det rena alternativet ska alltid vara billigare och enklare:

• Vi påbörjar ett grönt bilbyte som gynnar köp av klimatsmarta fordon.

• Vi inför ett grönt bränslebyte. Alla bensinmackar måste nu blanda in mer förnybara bränslen i tanktapparna. Någon skillnad för den som tankar blir det inte, förutom att alla nu kommer tanka grönare samtidigt som utsläppen minskar rejält.

MP driver på nationellt för fler elbilar och vi sätter ett tufft mål. 2020 ska Sverige infört laddstationer längs alla Europavägar och fem år senare ska det finnas laddmöjlighet för elbilar i hela landet – inte bara i storstäderna.

Region Västmanland vill delta i att ställa om fordonsflottan för personalen och vi ser över hur vi skall bygga ut laddstationer i länet. Självklart är Norberg en viktig del i omställningen från fossila bränslen till förnyelsebara bränslen.

Det som är förvånade är att Moderaterna i Norberg dömer ut ett beslut som togs i kommunfullmäktige som innebar att kommunen ska investera i att installera en laddstation för elbilar. Deras invändning mot beslutet grundar sig i att de anser att det inte finns tillräckligt många elbilar i Norberg. Invändningen anser Miljöpartiet i Norberg inte vara relevant med tanken på de åtaganden vi bör ta för en hållbar framtid. Vi kan exempelvis se hur bilmarknaden utvecklas och vilka åtgärder som krävs för att kunna uppnå målet som riksdagen har satt, nämligen en fossiloberoende svensk fordonsflotta år 2030.

Vill inte Moderaterna i Norberg våga ta ett steg framåt? Vi måste ta det ansvar som krävs för att skapa en framtid för kommande generationer. Tack, Norbergs kommunpolitiker för ett riktigt bra, klokt och långsiktigt beslut, ni har satt Norberg på laddstationskartan!

Rob den Hertog (MP), Norberg

Andreas Porswald (MP), regionråd Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons