Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg kan inte ha sitt eget betygssystem

Annons

I dagarna har elever från åk 6 till åk 9 fått sina betyg här i Norberg liksom i hela landet. Numera finns det bokstavsbetyg, 6 stycken, och ett streck (när läraren bedömer att betyg inte kan sättas exempelvis vid stor frånvaro). Av någon besynnerlig anledning hör jag elever som fått information om att alla bokstäver inte kan sättas när man till exempel går i sjuan.

Det finns fastlagda kunskapskrav för åk 6 och åk 9. Det åligger läraren att när man sätter terminsbetygen väga in hur väl eleven är på väg mot kunskapskravet . Hela betygsskalan ska vara möjlig att använda vid all betygssättning. Om man inte läst vissa delar som finns noterade i kunskapskraven ska man helt kunna bortse från dessa. När prov rättas är det upp till den enskilde läraren att använda vilka symboler som helst typ poäng eller bokstäver. Däremot ska inte provresultat om man använder bokstäver blandas ihop med bokstavsbetygen.

Sverige har ett system med statligt fastställda styrdokument för skolan men en huvudman som är kommunen. När det gäller betygen får inte kommunen Norberg ha ett eget system. Riktlinjer att följa finns på Skolverkets hemsida.

Putte Dahlström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons