Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg vinner på S-ledd regering

Annons

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson (S).

Svar till Liane Blom (L) och Kaj Viberg.

Vad kul med en ny kraft för Liberalerna i Norberg. Varmt välkommen till politiken, Liane Blom! Vi gläds åt att L tydligt stödjer vår satsning på heltidstjänster och minimering av delade turer i omsorgen.

Men vad extratjänster är har ni liberaler fått om bakfoten. Extratjänster innebär att drygt 20 personer i Norberg har fått ett jobb med riktig lön och en chans att snabbare lära sig svenska genom att arbeta med svensktalande kollegor och invånare. Staten ersätter kommunen för hela lönekostnaden. Personalen i kommunens verksamheter blir avlastade med mindre kvalificerade uppgifter som kan utföras inom ramen för extratjänsterna. Och det bästa av allt är att detta är ett jättebra första steg in på den ordinarie arbetsmarknaden!

Arbetsgivarna skriker efter personal. Var tredje rekryteringsförsök i Västmanland misslyckas för att arbetsgivaren inte hittar rätt kompetens. Samtidigt har vi en förskräckande hög arbetslöshet bland utrikesfödda. Givetvis måste vi från samhällets sida hitta sätt att snabbt höja kompetensnivån hos de arbetslösa så att de kan ta de jobb som finns. Det är klok socialdemokratisk politik.

Blom har helt rätt i att Norberg är rikt på engagerade människor. Kommunens fantastiska personal uträttar stordåd varje vecka. Men det räcker inte med ett varmt hjärta eller ett brinnande engagemang för att tillhandahålla välfärd av hög kvalitet, om intäkterna från staten kraftigt sjunker. För det är ett faktum: med en borgerlig eller sverigedemokratisk regering får Norbergs kommun kraftigt sänkta intäkter. Eftersom Blom värnar om bra arbetsvillkor för dem som arbetar med våra barn och gamla kan vi omöjligt förstå hur hon får ihop den ekvationen. Hur ska mindre pengar kunna ge personalen bättre arbetsvillkor? För oss socialdemokrater går investeringar i vår gemensamma välfärd före skattesänkningar till dem som har mest.

Kaj Viberg gör en tydlig redovisning av hur skolresultaten i Norberg tyvärr har sjunkit de senaste åren, liksom andelen behöriga lärare. Det är nog ingen överraskning att detta skedde samtidigt som Norberg fick väldigt många nyanlända barn. En så snabb och kraftig barn- och elevökning som vi hade år 2012-16 gjorde det svårt att hitta tillräckligt många behöriga lärare och det var omöjligt att bygga ut antalet förskoleavdelningar i tillräckligt snabb takt. Att barn som kommit till Sverige sent under sin skoltid har svårare än svenskfödda att på kort tid klara kunskapskraven är nog inte heller någon nyhet.

Under den tidigare alliansregeringen fick kommunerna alldeles för låga schablonbidrag från staten för att täcka de asylsökande barnens skolgång. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har både höjt schablonen och höjt anslagen till kommunerna för ett bättre integrationsarbete.

För att kunna investera i både barn och personal krävs resurser, inte skattesänkningar. Därför behöver Norberg och Sverige en socialdemokratiskt ledd regering även efter den 9 september.

Åsa Eriksson

riksdagskandidat

Johanna Odö

kommunalrådskandidat

Socialdemokraterna i Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons