Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det billigare att vara med i facket

Annons

Riksdagen har röstat ja till den socialdemokratiskt ledda regeringens förslag om att införa en skattereduktion på 25 procent av fackavgiften. Därmed blir medlemskapet i facket billigare med start den 1 juli i år. För en undersköterska kan det handla om 1 300 kr om året, för en industriarbetare 1 200 kr och ett butiksbiträde 1 500 kr.

Det största hotet mot den svenska modellen är om den fackliga organisationsgraden sjunker. När den moderatledda regeringen kom till makten 2006 genomfördes flera lagändringar riktade mot fackförbunden. Dels gjordes medlemskapet dyrare genom att avdragsrätten för fackavgiften slopades. Dels höjdes kostnaderna dramatiskt för flera a-kassor. Effekten blev att tusentals löntagare lämnade både a-kassor och fackliga organisationer.

Den S-ledda regeringen bygger Sverige tryggare. Dels genom att förbättra a-kassan, dels genom att göra medlemskapet i facket billigare. Det blir mer pengar i plånboken för oss arbetare och fler har råd att vara med i facket. Det innebär också en bättre jämvikt på arbetsmarknaden då både löntagare och arbetsgivare har rätt att göra avdrag för medlemskap i sina organisationer.

Det enda parti som röstade emot var Sverigedemokraterna, medan de borgerliga partierna la ned sina röster. Det visar att Sverigedemokraterna inte förstår hur Sverige blev ett tryggt och starkt samhälle, eller hur den tidigare moderatledda politiken försökte slå sönder den svenska modellen.

Det är bra både för dig och för samhället att många löntagare är med i facket. Den som jobbar stärks på arbetsplatsen när facket ser till att löne- och avtalsvillkor följs och att nödvändiga försäkringar finns, inte minst avtalspension för kollektivanställda och tjänstepension för tjänstemän. Samhället och vår arbetsmarknadsmodell bygger på jämnstarka arbetsmarknadsparter som tar ett gemensamt ansvar för lönebildning och den huvudsakliga regleringen av villkoren på svensk arbetsmarknad.

Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens, inte låga löner. Högerpartierna vill att riksdagen ska lagstifta om lägre löner. Socialdemokraterna vill stärka arbetsmarknadsparternas möjlighet att självständigt avtala om löner så att alla kan leva på sin lön. Samhället blir starkare och Sverige blir tryggare om många är med i facket. Därför införs skattereduktion på fackföreningsavgiften.

Tony Bölja (S)

riksdagskandidat och facklig ledare för Socialdemokraterna Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons