Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir vården i Fagersta dyrare för skattebetalarna

Annons

Ansvariga S-politiker drar sig inte för att påstå (insändare 6/10) att vi liberaler glider på sanningen när vi anser att Bergslagssjukhuset tidigare, innan Mitt Hjärta tog över, var nedläggningshotat. Man anser också att vi inte har haft förmågan att förstå att det är av juridiska skäl som Region Västmanland tvingas ta över driften av sjukhuset. Det är totalt felaktiga påståenden.

Det var en tid för ett antal år sedan då sjukvården i Fagersta var kaotisk och nedläggning var ett alternativ. Detta var innan Mitt Hjärta tog över driften. I dag går det inte att lägga ner hela verksamheten eftersom Mitt Hjärta har ett separat avtal avseende vårdcentralen. Men den del som Regionen nu tar över, kan rent formellt läggas ner eller flyttas till annan ort.

S påstår att enligt lagen kan man ej förlänga avtalet med Mitt Hjärta. Det är helt rätt. Men det är givetvis inte förbjudet att göra en helt ny upphandling baserad på nya krav och förutsättningar för att få till stånd ett helt nytt långsiktigt och tryggt avtal. Det skulle kunna leda fram till att hela verksamheten fortsatt var samordnad under en arbetsgivare, Mitt Hjärta. Den risken ville man tydligen inte ta.

I S-politikernas insändare står det tydligt vad man vill. ¨Vi är övertygade om att Bergslagssjukhuset – likt övriga sjukhus i länet – bör drivas i egen regi¨. Med egen regi menas den rödgröna majoriteten i Region Västmanland. Rödgrön makt över sjukvården är tydligen viktigare än sjukvården.

Nyligen har de anställda bestämt vilken arbetsgivare de vill arbeta under nu när hela verksamheten delas upp. Regionen tvingas att nyrekrytera en del personal för att klara verksamheten medan vårdcentralen, som fortsatt drivs av Mitt Hjärta, ej berörs. På sikt kommer dock driften av både vårdcentralen och den övriga verksamheten att bli mera kostsam, eftersom möjligheten att samordna personal mellan avdelningar nu försvinner. Ett exempel på att det kommer att kosta mera är att man troligen måste ha två receptioner.

Om vården blir bättre eller sämre vet vi ännu inte, men att den blir dyrare för skattebetalarna kan man med stor säkerhet redan nu konstatera. Dyr sjukvård är inte bra om Regionen måste spara och prioritera. Vi ser redan nu att vi går mot ett mer instabilt läge.¨Sjukhuset är inte hotat¨, var den rubriken på S-politikernas insändare. Vi liberaler tycker nog att de minst sagt ¨glider på sanningen¨.

Magnus Bohman, ordförande Liberalerna Fagersta

Carina Sándor, ordförande Liberalerna Skinnskatteberg

Helena Hagberg, regionråd i opposition, Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons