Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan vi jobba efter den svenska modellen

Annons

Svar till Stefan Koskinen, Almega (18/11).

Ända sedan Laval-domen har svensk fackföreningsrörelse våndats över alla utländska företag som skickar hit arbetstagare som jobbar för sämre villkor än vad parterna är överens om, det förstår vi att våra motparter tycker är bra. Men vi frågar oss för vem, inte för de som representeras av arbetsgivarföreningar, som man tror att vägen till framgång är att sänka lönerna.

Nu får vi äntligen möjligheten att kalla företag som har utstationerad arbetskraft till avtalsteckning, där man förbinder sig att följa kollektivavtalen som upprättas mellan parterna på svensk arbetsmarknad. Företagen som är här har också skyldighet att utse en förhandlingsbehörig företrädare. Detta, herr arbetsgivarpolitisk chef, är den svenska modellen. Det innebär även att vi kan vidta stridsåtgärder.

Därför är vi mycket undrande till hur Stefan Koskinen kan få det till att detta skulle vara undergången för svenska kollektivavtal. I direktivet och propositionen pratar man om minimilöner och de har vi i vart fall inom Transports avtalsområden i alla avtal. Så slutsatsen blir för Transports del att Almegas arbetsgivarpolitiska chef inte pratar för svensk arbetsmarknad utan för svenskt näringsliv, som inget annat vill än att sänka lönerna för kollektivet. Så Åsa Erikssons och Tony Böljas glädje är även Transports fast de tar Byggnads som exempel.

Mikael Ladman, ombudsman Transport

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons