Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bolag – men NVK fortsätter att göra samma saker

Annons
NVK fortsätter att ha ansvar för gatuarbeten och vatten och avlopp, framhåller skribenterna apropå att Fagersta kommun bildar nya fastighetsbolag.

Det cirkulerar många spekulationer kring kommunens ambitioner om att starta fastighetsbolag, i en så pass absurd omfattning att politiska företrädare till och med står och ljuger rakt upp och ner i talarstolen vid det senaste kommunfullmäktige om att beslutsunderlaget inte skulle ha varit tillgängligt för kommunens politiker. Men det har det.

Det förs fram åsikter som presenteras som fakta, att "det slår sönder NVK som fungerar jättebra". Faktum är att det aldrig har funnits någon annan ambition från majoritetens sida än att skapa en mer effektiv organisation. Då det i huvudsak handlar om att föra över kommunens ägande av kommunala fastigheter till bolag, så har det aldrig funnits någon annan tanke än att det inte ska innebära någon större konsekvens i rollfördelningen i relationen beställare-utförare.

De drift- och underhållsåtgärder som utförs idag vad gäller kommunala fastigheter vill vi även fortsättningsvis ska utföras av Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK), då på beställning av det kommunala fastighetsbolaget. För personalen vid NVK så ska arbetet flyta på som vanligt. NVK äger inga fastigheter idag. Det gör kommunen.

Även om förändringarna kommer vara knappt märkbara för den enskilde anställde så medför det förändringar i hur intäkter hanteras. Idag förhyr NVK fastigheter av kommunerna och för det betalar man kapitalkostnader, skatt och försäkring. Det är inga medel som betalas till kommunen. Sedan återhyr NVK fastigheterna till kommunerna, som får betala ut hyra till NVK.

NVK omsatte 2016 omkring 380 miljoner kronor och sköter drift och underhåll av fastigheter, gator och parker, vatten och avlopp, IT samt städverksamhet och skogsförvaltning. Ett bildande av bolag skulle innebära att kommunen i så fall hanterar hyresintäkter, medan NVK utför precis samma arbete som tidigare och får betalt för detta. Någon annan tanke har aldrig funnits.

Fagersta kommun står inför stora investeringar och måste ta en aktiv roll i byggandet av bostäder och att ordna ett större utbud av boendeformer. För att kommunen ska kunna ta sig an det arbetet mest effektivt så är bolagsformen med all sannolikhet det mest strategiska valet. Enligt ett uttalande i Dagens Samhälle förra året av bostadsminister Peter Eriksson saknar 14 kommuner ett eget bostadsbolag. Fagersta är en av dem.

Förslaget som kommunfullmäktige skulle hantera i november var att bilda två bolag, ett för bostäder och ett för kommunens övriga fastigheter, för att undvika krav på upphandling och för att försäkra oss om att NVK fortsätter utföra samma arbete även framledes. När det gäller frågan om verksamhetsfastigheter så måste vi dra det ett varv till då det inte får finnas några frågetecken kvar när beslutet väl fattas.

Vi ser det som vårt uppdrag att rusta Fagersta för framtiden. Det gör vi.

Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande

Jan Johansson (M), kommunstyrelsens vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons