Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvis hyra slår emot Per-Ols innebandy

Annons
Per-Ols innebandy missgynnas av hyresreglerna, enligt skribenten.

Den 23 november publicerades en insändare på Fagersta-Postens hemsida från kommunalrådet Marino Wallsten (MW). I insändaren presenterar MW bland annat rejäla satsningar i kommande budgetar på föreningsverksamheten inom kommunen. När det blir verklighet kommer det att glädja mig som en sann vän av tillgång till bra och för utövarna billig ungdomsverksamhet. Detta skulle då vara kulmen på ett långvarigt diskuterande (mer än tre år) med kommunen om de, som jag tycker, mycket orättvisa hyresuttagen. Ska väl i ärlighetens namn säga att, tro det eller ej, det var ändå värre när man började dessa diskussioner.

De satsningar som MW avser hoppas jag då innefattar anpassning av hyreskostnader för föreningarna så att villkoren, i möjligaste mån, blir likvärdiga och jämställda. Så är det tyvärr inte idag.

Låt mig ge ett exempel för föreningar som bedriver omfattande ungdomsverksamhet i /på kommunens anläggningar. Per-Ols innebandy har verksamhet förlagd till Fagerstahallen, Risbrohallen och Per-Olshallen. Hallhyran för den verksamheten, inklusive förrådsrum, kostar föreningen cirka 125000 kronor/år (verksamhetsåret 2016/17). Föreningen aktiverar 13 träningsgrupper, flickor och pojkar, inkluderande 240 ungdomar.

I kommunen finns som exempel en förening med motsvarande verksamhet (lagidrott) med sju träningsgrupper. De betalar cirka 35 000 kronor/ år till kommunen för sin verksamhet. Tillkommer vissa kostnader för planhyror som inte ingår i avtalet med kommunen. För att jämförelsen skall bli så rätt som möjligt skall den kostnaden räknas att motsvara Per-Ols verksamhet till cirka 75 000 kronor/år.

Skillnaden är således omkring 50 000 kronor/år. Pengar som skulle göra väldigt mycket för verksamheten i Per-Ols IBF. MW:s budgetsatsningar på föreningslivet måste väl avse mer än dessa 50 000 kr/år för att kunna kallas rejäla satsningar .

Vad jag då naturligtvis förutsätter det är att Socialdemokraterna, med MW i spetsen, som det parti vars hjärtefrågor skall vara jämställdhet och likvärdighet, ser till att denna orättvisa rättas till inom ramen för de rejäla satsningar man vill göra för föreningsverksamheten i Fagersta.

Ser med stor förväntan fram emot kommande budgetarbeten i kommunen.

Lars-Erik Höglund

En stor supporter av ungdomsidrott och i första hand Per-Olssupporter, ej föreningsaktiv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons