Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partier behöver kunna påverka i rikspolitiken

Annons

S startades för att påverka samhällsbygget, framhåller skribenten. Bilden: Hjalmar Branting, partiledare 1907–1925.

Svar på Christer Filipssons och Lennarts Skansfors insändare "Därför bildar vi ett nytt parti i Norberg" den 21/6.

Först får man gratulera herrarna Filipsson och Skansfors till försöket att starta ett nytt parti. Men förklaringen imponerar inte på mig. Det är även för mig väldigt konstigt att man kritiserar de partier man lämnat. Vi socialdemokrater blir vårt parti troget och försöker påverka uppåt.

Jag hoppas att ni är införstådda med att en så liten kommun är beroende av statsbidrag och då kan man inte strunta i rikspolitiken. Huruvida allianspartierna jobbar eller inte vet säkert ni bättre och det är tråkigt ifall demokratin inte fungerar i dessa. Eftersom jag inte bara är socialdemokrat utan även Transportare så vet jag hur viktigt det är för inte bara mina medlemmar utan också för medborgarna att man kan påverka politiken från golvet. Det har vi gjort många gånger inom Transport, utan att överdriva så kan jag med stolthet säga att vi lyckats med att påverka våra politiker och även allianspolitiker delar vår uppfattning lokalt. Om alla skulle göra som ni så skulle nog många små kommuner få lämna in. Jag tror nog att ni har ett ärligt uppsåt med er ambition att starta ett nytt parti. Det jag ställer mig mycket frågande till är vart det leder, om man inte kan påverka rikspolitiken.

Måste även få ställa en fråga rörande ert val av partinamn. Demokrati handlar om alla människors lika värde och i ert svar fördömer ni dem som förordar en idrottshall. Hur tänker ni där? Ni värnar även om en sund ekonomi – jag skulle gärna vilja ha en redovisning av hur ni tänker er prioritering utifrån ett demokratiskt perspektiv.

Er redogörelse för varför partier startade är jag inte helt överens med er om. Socialdemokratiska arbetarepartiet startade för att påverka samhällsbygget, inte bara på grund av missnöje. Men den historian har väl herrarna aldrig fått till sig eftersom man inte varit med i ett parti där man kan påverka underifrån.

Åter igen, lycka till med partibildandet.

Mikael Ladman, ombudsman i Transport och inte minst socialdemokrat.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons