Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planera långsiktigt i Norberg

Annons

REPLIK. Svar till Halldis Malm (MP), den 30 december. Tack för att du talar om för oss ungdomar var skåpet ska stå. Svaret kom från ett oväntat håll, men var inte desto mindre välgörande. Den inblick du ger på de problem som vi, på grund av vår ungdom, inte tidigare stått inför var nyttiga att ta del av.

Norbergs kommun har 2016 fastställt fina och godhjärtade mål som exempelvis innebär att Norberg ska vara en kommun där alla invånare ska vara trygga i livets alla skeenden. Invånarna ska också ha en god hälsa med attraktiva och hälsosamma boendemiljöer.Studerar man de beslut som fattats av den politiska församlingen under perioden 2014–2016 så finns det inte så många beslut som pekar i den riktningen. Var finns ledning och styrningen?

Det verkar också vara en svår balansakt att formulera ner de fina orden i en konkret beskrivning av hur man ska uppnå målen. För oss vanligt folk är det i grunden inte så svårt – anpassa miljön så att alla kan få ett så smidigt och enkelt liv som möjligt. Det kan som Halldis beskriver handla om att anpassa trottoarkanterna för funktionsnedsatta eller att enbart sopa trottoarerna från grus. Det kostar sannolikt mindre än den miljon som en laddstation för elbilar kostar som kommunen nyligen beslutade att installera. Hur många elbilar finns i Norberg och ska man inte betala sin el själv? Var fanns våra företrädare när de stängde bankomaten vid Sparbanken? Var fanns ni när OK beslutade sig för att lägga ner macken? Var finns ni när vi upptäcker att både sjukvård och socialtjänst inte längre kan ge oss den service och vård vi behöver?

Vi är trötta på politiker som aldrig planerar, utan agerar i nuet där allt som händer är oväntat och släcks med brandkårsutryckningar. Det blir ryckigt och osäkert. Var finns den långsiktiga planeringen som kan få oss att tro att det finns en framtid också för Norberg om tjugo-trettio år. Norbergs visioner är bara pamfletter om man inte bryter ner det i åtgärdsplaner.

Ni bör ställa er följande frågor:

a) Hur ska vår infrastruktur se ut om 20-30 år?

b) Hur ska vi kunna tillgodose invånarnas behov av samhällsservice i form av butiker, sjukvård, bank- och servicenäring?

c) Hur ska vi kunna tillgodose invånarnas behov av attraktiva bostäder som inte genererar en förlust så fort man flyttar in?

d) Hur ska vi få tillbaka framtidstron om att Norberg är värt att satsa på?

Den långsiktiga samhällsplaneringen lyser med sin frånvaro. Vi vill ha politiker som har mod att se längre än den fyraåriga mandatperioden som krävs för att Norberg ska vara attraktivt även på lång sikt.

Christer Filipsson (M)

Lennart Skansfors (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons