Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PNF: Åsa Eriksson överträdde sina befogenheter

Annons
De tänka bostäderna vid Stockrosen lär inte bli byggda, konstaterar skribenten som ifrågasätter fastighetsaffären.

I en replik (FP 2017-12-06) på en insändare från Putte Dalström, ansåg före detta kommunalrådet i Norberg, Åsa Eriksson, att hon borde ha tackats istället för att ifrågasättas. Det är högst osannolikt att norbergarna kommer att få se något hyreshus på Cirkusplatsen (Stockrosen 2) vid Folkets hus byggt av köparna av tomten.

Min första kontakt med ombyggnadsplanerna för busstorget var i maj 2016. Tommi Sappila från NVK kom till ett möte med infrastrukturgruppen (med Åsa Eriksson som ordförande) och informerade om två alternativa lösningar. Avsikten var att uppnå säkrare av- och påstigning för skolbarnen och att underlätta för långa bussar. Det beslutades att inbjuda till samråd om busstationens utformning. Redan vid detta första möte upplystes vi om att kommunen antagligen inte ägde all mark vid busstorget. Ett tredje alternativ utarbetades av NVK efter samrådet och detta var en kombination av de ursprungliga förslagen. Ett besluts togs att rekommendera denna utformning, men infrastrukturgruppen förfogar inte över pengar utan beslutet ligger hos kommunfullmäktige.

Infrastrukturgruppen upplöstes under hösten 2016 och dessa frågor överfördes på det nya utskottet för Demokrati och samhällsutveckling. Inget hände och frågan hade väckts om av- och påstigning för elever vid idrottshallen, varför jag vid tillfälle frågade Åsa Eriksson om ombyggnaden av busstorget inte skulle bli av. Hon svarade att det skulle ske. Jag förvånades över att inget hände med ärendet eller markköp.

Norbergs slogan ”Låt dig överraskas” har förlorat sin trovärdighet för länge sedan. Jag blev alltså inte överraskad, men väl bekräftades mina värsta farhågor, när busstorget stängdes av direkt då sommarlovet inleddes. Jag hade inte sett några handlingar om detta i NVK eller kommunen.

Det är tydligt att Åsa Eriksson själv har tagit beslut om ombyggnaden, köp av mark och försäljning av marken Stockrosen 2. NVK:s direktion och kommunfullmäktige kunde inte annat än godkänna investeringen eftersom arbetena i stort sett var klara. Ett markköp för 1 krona är lätt att godkänna i efterskott men kan kommunfullmäktige motsätta sig en försäljning av Stockrosen 2, när det uppenbart handlar om ett markbyte?

Köparen av marken ska uppfylla ett antal villkor och om så kommer att ske, kommer vi inte att veta förrän om ett par tre år. Eftersom avtalet är villkorat kan köparen bara få en ”vilande lagfart”, vilket medför att marken inte kan belånas. Företaget saknar kapital och fick vid bokslutet 2016-06-30 oren revisionsberättelse. Det betyder att revisorerna inte anser att bokslutet riktigt. Värdet är nästan 900 000 kronor för högt. Pengar att lägga på ett nybyggnadsprojekt saknas och det skulle förvåna om någon bank skulle satsa något i ett bolag med redan uppvärderade fastigheter.

Åsa Eriksson har överträtt sina befogenheter genom att på eget bevåg beordra igångsättning av ett investeringsprojekt och genom att sluta avtal om fastighetsköp och fastighetsförsäljning. Kommunalrådet tecknar firma, så avtalen kan vara bindande, men det står inget i delegationsordningen om att kommunalrådet får köpa eller sälja fastigheter.

Lars Persson, Partiet för Norbergs framtid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons