Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik har en given plats i kyrkan

Annons

Replik. Anders Linger och POSK:s styrelse ser otydligheter i något som vi menar ska vara självklarheter inom den Svenska kyrkan och i Västanfors-Västervåla församling. Svenska kyrkan behöver nu, kanske mer än någonsin, vara en bärare och försvarare av mänskliga och demokratiska värderingar. Att man ser höstens kyrkoval som ett mobiliseringsval innefattar så mycket mer än att vara en bra arbetsgivare.

För oss Socialdemokrater är utgångspunkten att Svenska kyrkan, som folkkyrka, har en viktig funktion i det ­samhällsbygge som nu ­pågår i Fagersta. Församlingens verksamhet överstiger vida firande av gudstjänst, dop- och konfirmandundervisning samt ­diakoni och mission. Som kommunens största ideella organisation är Västanfors-Västervåla församling en viktig resurs både i enskilda människors liv och för ­Fagersta som kommun.

All skattefinansierad verk­samhet kräver insyn och kontroll, liksom en styrning där alla åsikter tas tillvara. Det är en del av vårt demokratiska samhälle. Därför måste det finnas en tillräcklig bredd bland de förtroendevalda. Ett val med enbart partipolitiskt obundna grupperingar spegl­ar inte den folkkyrkliga bredd som är den allra viktigaste delen i Svenska kyrkans identitet.Politik har därför en given plats i Svenska kyrkan. ­Valda organ ska spegla åsikterna hos kyrkans medlemmar. Det ska vara en öppen folkkyrka med plats för alla. Det finns inget otydligt i det.

Lena Eldståhl (S)

Gruppledare, Socialdemokratiska ­kyrkofullmäktigegruppen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons