Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reklambilder på bekostnad av de boendes integritet

Annons

Svar till Fagersta kommuns insändarsvar "Vi fotar ingen mot deras vilja" (24/4).Jag tror inte att Fagersta kommun har full förståelse för hur sociala medier används och vem som har tillgång till deras publiceringar, då det berörda kontot är tillgängligt för alla Instagramanvändare. Vidare menar jag att det är felaktigt att hävda att kommunen inte publicerar individer som inte kan svara för sig själva, detta begrepp bör omfatta mer än att individen inte kan tala. Det bör föras ett resonemang kring huruvida ett ja verkligen är tillräckligt från någon som inte själv använder sig av sociala medier eller internet över huvud taget.

Att man från kommunens sida menar att personer med begränsad autonomi aktivt deltar i samhällslivet genom att de publiceras på verksamhetens Instagramkonto anser jag inte syftar till individens delaktighet, utan det påvisar snarare hur verksamheten vill framstå inför omgivningen.Om man vill främja individen och dennes delaktighet borde man istället arbeta aktivt med att brukarna ska ha egna konton och därigenom främja varje enskild individs möjligheter till likvärdiga villkor i livet.

Om det här ska ske på samma villkor som för individer med full autonomi bör kommunen aktivt verka för att tillgodose den enskildes bästa och inte för att, som nu, göra reklam för verksamheten. Min uppfattning av denna typ av publicering är att man vill lyfta verksamheten på bekostnad av brukarnas integritet.

Socionomstudent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons