Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön förvirring om bassänger

Annons

Den tidigare bassängen för rehabilitering i Fagersta.

Idag invigs den nya rehabiliteringsbassängen vid Bergslagssjukhuset i Fagersta. Bassängen har höj- och sänkbar botten och är omkring 66 kvadratmeter större än den gamla bassängen. Vi moderater tycker att det här är en betydelsefull investering för invånarna i Fagersta. Frågan är om den rödgröna ledningen för Region Västmanland (det nya namnet på landstinget) tycker detsamma?

På senaste regionfullmäktige hade vi en debatt om beslutet från regionledningen att bassängträningen försvinner för alla patienter som är listade vid de offentligt drivna vårdcentralerna. Det innebär att bassängerna som vi lagt mycket pengar på runt om i länet riskerar att stå tomma. Därför är vi nu oroliga för att den nya bassängen i Fagersta inte kommer att användas så mycket som det var tänkt.

I debatten hävdade det ansvariga regionrådet Pernilla Rinsell (MP) att det inte finns vetenskapligt stöd för bassängträning. Därför menar Rinsell att man måste utreda om bassängträning överhuvudtaget ska erbjudas. För oss moderater framstår detta som märkligt. Det finns flera kvalificerade rapporter som talar för att bassängträning är bra för patienten. De rapporterna pekar på att de som inte kan träna på vanliga sätt som till exempel löpning, cykling eller på gym har stor nytta av bassängträning. Det handlar om människor med svåra smärtsyndrom, vissa fibromyalgipatienter, strokepatienter, reumatiker och andra sjukdomar.

Bassängen i Fagersta innebär en välbehövlig investering för skattebetalarna på 35 miljoner kronor.

Men när man lyssnar på de rödgröna regionråden i fullmäktige blir man förvirrad. De ifrågasätter ena dagen det vetenskapliga stödet för bassängträning, för att nästa dag ställa sig längst fram och inviga den nya bassängen i Fagersta. Det framstår som mycket märkligt att satsa så många miljoner på ett projekt de själva inte verkar tro på.

Region Västmanlands styrande partier Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger att det inte är jämlikt att bara vissa vårdcentraler erbjuder bassängträning, och därför har man beslutet att ingen av de offentliga vårdcentralerna ska erbjuda detta. Visst är det tråkigt om inte alla vårdcentraler har tillgång till bassäng, men betyder verkligen jämlik vård att alla ska ha det lika dåligt?

Maria Dellham (M), Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons