Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-klyschor om pension är långt ifrån verkligheten

Annons
Magdalena Andersson och Stefan Löfven på PRO-möte nyligen.Foto: Jessica Gow / TT

I Fagersta-Posten den 19 januari publicerades en insändare med rubriken "Nu sänks pensionärsskatten". Artikeln var signerad Stefan Löfven (S), Magdalena Andersson (S) och Åsa Eriksson (S).

I artikeln framgick följande:

- Det blev mer pengar i plånboken för pensionärer vid årsskiftet.

- Att pensionärer inte ska betala högre skatt än löntagare är en principfråga för oss.

- Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön.

- I Sverige ska vi hedra våra äldre som har varit med och byggt det Sverige som vi är stolta över, inte straffbeskatta dem.

- Socialdemokraterna kommer alltid att slå vakt om en trygg ålderdom för alla, med rättvis skatt, en trygg pension och en välfärd att lita på.

Vad är verkligheten?

Den högre skatten för pensioner upp till 17 000 kronor per månad avskaffas, vilket är utomordentligt värdefullt för denna pensionärsgrupp.

Enligt artikeln ska vi hedra våra äldre som har varit med och byggt det Sverige vi är så stolta över, inte straffbeskatta dem.

I vårt lands utveckling har det alltid funnits personer med specifika egenskaper, hög utbildning och kompetens, som därigenom fått ledade befattningar inom svenskt näringsliv, statliga verk etcetera. Dessa personer har i sina aktiva liv haft ett högre löneläge och därmed en högre pension efter avslutad karriär. Denna grupp av individer har definitivt bidragit till uppbyggnaden av vårt samhälle, men verkar inte ingå i Socialdemokraternas välformulerade artikel om stolthet och rättvis skatt. Dessa personer ska även i fortsättningen straffbeskattas.

En pensionär med en månadsinkomst på 30 000 kronor betalar 8 641 kronor i skatt, jämfört med 7 527 kronor för en löntagare, det vill säga 1 114 kronor mer per månad (tabell 34). Detta kallas straffbeskattning.

Inför förra valet predikade Socialdemokraterna att pensionärer inte ska betala högre skatt än löntagare. En principfråga som skulle genomföras under mandatperioden. Detta har inte skett.

Er artikel borde prägla sanningen. I stället döljer ni misslyckanden.

Om vi utgår från exemplet på en pensionär med månadsinkomst på 30 000 kronor, som straffbeskattas med 1 114 kronor per månad, kan man lugnt konstatera att de välformulerade klyschor som finns i artikeln inte har med verkligheten att göra. Personer med högre pension än 17 000 kronor per månad kommer även fortsättningsvis att betala en högre skatt än löntagare.

Stefan Löfven och Magdalena Andersson kvittrar att Sverige går suveränt bra ekonomiskt, men pengarna räcker tydligen inte till att uppfylla löftet om rättvis skatt.

Däremot, Åsa Eriksson, fanns det pengar att höja ditt och dina kollegors riksdagsarvode med 1 400 kronor per månad 2016 och 1 600 kronor per månad 2017 till månadslönen 65 400 kronor.

Socialdemokraterna har ofta kritiserat Moderaterna för den orättvisa beskattningen av pensionerna. Detta med all rätt. Det finns ingen anledning att pensionärer ska betala högre skatt än löntagare.

Socialdemokraterna har efter snart fyra år vid makten inte agerat och återställt den orättvisa beskattningen för samtliga pensionärer, endast för pensionärer med inkomst under 17 000 kronor per månad, vilket klart framgår av skattetabellen.

Den heliga kon var tydligen inte så helig.

Den artikel som publicerats visar hur Socialdemokraterna försöker manipulera sanningen och dessutom visar brist på respekt för pensionärer med inkomst över 17 000 kronor per månad, som även i fortsättningen straffbeskattas.

Förhoppningsvis kan detta svek påverka valet i höst.

Besviken pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons