Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: SD:s budget liknar en önskelista till jultomten

Annons
Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg.

I en replik från den 8 november uttrycker Oscar Sjöstedt med flera sitt missnöje över vår läsning av Sverigedemokraternas budgetmotion. Men utrymmet för tolkning när det kommer till plus och minus är ytterst begränsat. När Sverigedemokraterna förespråkar en politik som innebär nedskärningar i välfärden och skattesänkningar för de som tjänar mest, då får de faktiskt också stå för den politiken. Allt annat är ett ansvarslöst försök att vilseleda svenska folket.

Sverigedemokraterna utmärker sig verkligen med en bristande förmåga att ta ansvar för någonting. Och det syns tydligt i deras budgetmotion. Det saknas flera miljarder i finansiering varje år för att det alls skulle vara möjligt att både implementera deras jobbskatteavdrag och sluta skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare, vilket de påstår sig göra.

Lika oseriös är Sverigedemokraternas uppskattning av besparingarna i migrationspolitiken. De frånsäger sig det statliga ansvaret för asylsökande och nyanlända och skär ner på betydande statsbidrag på ovanstående område. Genom att de statliga stöden dras in skickar de i praktiken notan till kommunerna för detta åtagande, eftersom fler kommer behöva försörjningsstöd och andra insatser.

På vilket sätt deras politik är omfördelande, som Sjöstedt och hans partikamrater påstår, är en stor gåta. Det är på ingalunda sätt otydligt att deras skattesänkningar gynnar den rikaste tiondelen mest. Hela tretton gånger mer än de som tjänar minst, för att vara mer precis.

Seriös politik grundas i realistiska beräkningar och prioriteringar. Det är inte en önskelista till jultomten. När man väl har presenterat sina kalkyler, då får man stå för de avvägningar man har gjort. Vi har valt att sätta investeringar i samhällsbygget och amorteringar på statsskulden framför orättvisa skattesänkningar som gagnar de få, men slår hårt mot vanligt folk. Så tar vi ansvar för ekonomin och välfärden och utvecklar den svenska modellen.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg

Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta

Johanna Odö (S), kommunalråd i Norberg

Lena Lovén Rolén (S), oppositionsråd i Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons