Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Stora satsningar på äldre behövs

Annons

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Den 10 maj besöker jag Skinnskatteberg och ska bland annat prata med äldre om hur de uppfattar äldreomsorgen och hur de själva vill att äldreomsorgen ska fungera. Jag kommer för att lyssna och ta med mig goda idéer och synpunkter till regeringens fortsatta arbete för att förbättra äldreomsorgen i hela Sverige.

Jag träffar ofta äldre och besöker äldreboenden. Nästan alltid lyfter de äldre personalen: ”Personalen är fantastisk”, säger de. Sen lägger de rätt ofta till: ”Men de får slita för hårt”.Personalen i äldreomsorgen, oftast kvinnor, gör ett fantastiskt jobb, men de får ofta betala med sin egen hälsa. Sjuskrivningarna inom äldreomsorgen är höga, många funderar på att byta jobb. Så ska det inte vara och så behöver det inte vara.

För regeringen är personalen nyckeln till en bra äldreomsorg. Personal som har tid kan göra måltiden till en trevlig händelse på dagen, hinna med en extra promenad eller kanske har tid att säga de där tröstande orden man kan behöva höra ibland. För att stärka äldreomsorgen i Sverige har regeringen hittills genomfört:

• en satsning på 2 miljarder om året på mer personal

• en välfärdssatsning med 10 välfärdsmiljarder varje år för att ge kommuner och landsting möjlighet att förbättra äldreomsorgen, men också sjukvården, skolan, förskolan och annan välfärd som är en del av det svenska samhällsbygget.

• ett investeringsstöd för fler äldreboenden.

Regeringen har förtydligat att det ska finnas tillgång till personal dygnet runt på särskilda boenden. Vi satsar också på fler utbildningsplatser för att få mer utbildad personal i äldreomsorgen och ska utreda hur undersköterskeyrkets status kan stärkas.

De här satsningarna är en början, men de räcker inte. Det behövs stora satsningar på välfärden kommande år. Tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik ser vi nu överskott växa fram. De vill vi använda för att säkra en välfärd av hög kvalitet för alla, inte till stora, ofinansierade skattesänkningar. När befolkningen växer och vi får allt fler äldre ska samhället stå redo. Du som blir gammal ska kunna lita på att äldreomsorgen finns där när du behöver den. Oavsett var i landet du bor.

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons