Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vi ska få bort väntetiderna i vården

Annons
Störst orsak till långa väntetider är brist på personal med specialistkunskaper, enligt skribenterna.

Vården i Västmanland håller en hög kvalitet. Inom vårdområden som stroke, hjärtinfarkt, bröst- och tarmcancer är vi Sverigeledande, och sjukhuset i Västerås rankas som nummer ett när tidningen Dagens Medicin mäter medicinsk kvalitet.

Trots att Västmanland levererar en jämförelsevis snabb vård är det för många som väntar för länge. Det måste gå snabbare att kunna besöka sin vårdcentral eller få en operationstid.

Vi vill ta bort väntetiderna i vården, så att vårdgarantin uppfylls. För det krävs rejäla satsningar på personalen framför privatiseringar och skattesänkningar.

Den enskilt största anledningen till långa väntetider är bristen på personal med specialiserad kunskap. Därför är den viktigaste åtgärden att satsa på personalen.

Den S-ledda regeringen har under mandatperioden gjort historiskt stora satsningar på sjukvården. Kommande mandatperiod vill vi anställa 14 000 fler i vården. Vi vill utöka resurserna till en ny satsning för att minska väntetiderna inom cancervården, och vi vill se till att fler utbildar sig inom de yrken vården har brist på.

Nationella satsningar måste också kombineras med regionala för att vi ska få full effekt. Därför kommer Socialdemokraterna i Västmanland att satsa drygt 200 miljoner kronor över fyra år på personalen. Bättre arbetsvillkor kombinerat med betald utbildning för att specialisera sig gör att fler kan och vill arbeta inom vården. Så blir vi oberoende av hyrpersonal och minskar väntetiderna.

Vi går mot ett ödesval i september. Moderaterna och Sverigedemokraterna går till val på stora skattesänkningar som ger mest till de rikaste. Det skulle öka klyftorna i samhället och leda till neddragningar i välfärden. Det lägger även krokben för arbetet för en bättre sjukvård i Västmanland och i resten av landet.

Vi blir fler barn och fler äldre i Sverige. Det gör att välfärden kommer att kosta mer de kommande åren. Det innebär att vi behöver mer resurser till välfärden – inte mindre.

En välfärd i världsklass är inte gratis. Det kräver kraftfulla investeringar på nationell och lokal nivå. VI har inte råd med skattesänkningar och privatiseringsexperiment likt förslaget att göra vårdgalleria av Köpings sjukhus.

Vill du också se ett starkare samhälle och en tryggare sjukvård? Rösta på Socialdemokraterna den 9 september.

Pia Nilsson (S)

Toppkandidat till riksdagen

Kenneth Östberg (S)

Toppkandidat till Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons