Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till förkortad arbetstid i Norberg

Annons

Kommunhuset i Norberg.

Kommunfullmäktige i Norberg skall den 6 november ta ställning till ett förslag som innebär en kostnad för kommunen på 3,5 miljoner kronor. Det finns en stor risk att dessa pengar kastas i sjön.

Det är ingen nyhet att Vänsterpartiet alltid förespråkar kortare arbetstid som en universallösning på de flesta arbetsmiljöproblem. Nu har det lokala partiet under ledning av Kent Persson lyckats driva igenom ett förslag som innebär att man förkortar arbetstiden för hemtjänstens personal till 6,5 timmar per dag. Arbetstidsförkortningen skall ske under två år och kommer att kosta kommunen 3,5 miljoner kronor eftersom man måste rekrytera fler anställda som skall täcka bortfallet.

Problemet med förslaget är att det inte finns något som stödjer att det kommer att leda till minskad sjukskrivning som målsättningen vilar på. I beslutsunderlaget hänvisas bland annat till ett liknande projekt som genomförts på ett äldreboende i Göteborg. Arbetstiden förkortades där från 8 till 6 timmar.

Sjukskrivningarna gick marginellt ner med 0.6 procent till en kostnad av 10 miljoner kronor. Sjuktalen gick också ner på andra boenden men där förkortade man inte arbetstiden utan lät istället medarbetarna få ett större medbestämmande över sitt arbete. Ett förändrat förhållningssätt och ett större inflytande över sitt arbete gav alltså samma effekt utan merkostnader.

Slutsats: Kontroll över sin egen situation är avgörande för den psykiska hälsan, inte arbetstiden. Avsikten med den föreslagna åtgärden kan vara god men liknande projekt har visat att det inte leder till avsedd förbättring. Det finns andra åtgärder som ger större effekt och som inte kostar skattemiljoner.

Vi uppmanar därför fullmäktiges ledamöter att i enlighet med Gustav Möllers motto "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket" att säga nej till förslaget. Man skall vara sparsam med skattemedel innan man fattar sådana här dyra beslut

Lennart Skansfors, Christer Filipsson, Tommy Vestling, Erika Vestling, Anna Lindgren, Anders Brunnberg, Stefan Holm, John Ellard

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons