Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salabo: Me too! I have – men...

Annons

Men kvinnor! Är det alldeles säkert, att ni alltid upplevt mäns närmanden som en katastrof eller integritetskränkning, frågar sig en Salabo.

Så är vi inne i ett stort nyhetsscoop! Hur skall jag nu kunna göra en insändare över dessa nyheter utan att missförstås? Jag är en gammal man, helt utan sexappeal, men jag kan inte låta bli att kommentera detta nu så aktuella inslag i nyhetsdebatten. Jag gör ett försök.

Först vill jag säga: Fy fan för alla våldtäktsmän och snuskiga äckelgubbar! Samtidigt vill jag djupt beklaga alla dessa chockade, förbannade och frustrerade kvinnor, i synnerhet dem vars liv och sexualliv förstörts.

Men kvinnor! Är det alldeles säkert, att ni alltid upplevt mäns närmanden som en katastrof eller integritetskränkning? Jag är inte alldeles säker. Det finns ju kvinnor ”med skinn på näsan,” kaxigt kvinnfolk, som oftast klarar av indiskreta situationer utan att ta skada. Nej, jag ursäktar inte männen. Vad tror ni de var ute efter? Ville de ge en uppskattande kram, visa spontan ömhet, ge en spontan komplimang? Jag menar helt enkelt att situationen och det personliga ömsesidiga omdömet alltid avgör situationens allvar.

Lena Philipson har tidigare reagerat på missbruket av ordet älskling och vill följaktligen inte vara någons älskling. Just nu dräller det av sexuella försyndelser: Före detta finansministern Anders Borg festar, fyllnar till och tappar helt sans och moraliskt förnuft. Martin Timell på TV4 och en lägre chef på SVT har gått över den moraliska gränsen. Drabbats har exklusiviteter som Margot Wahlström, Åsa Regnér och ”vår egen” Hanna Westman (kommunalråd i Salas bästa). Här kan inte underlåtas en kommentar, som inte är min egen: Det har blivit en märkvärdigt social rättighet bland vissa kvinnor, som kan få personliga fördelar genom att narcissistiskt ”stoltsera” med och ge offentlighet åt lidna sexuella oförrätter.

Kan nu detta problem någonsin utrotas? Jag tror inte det, inte ens om vi lagvägen skulle införa Medeltiden riddarideal eller en så kallad Samtyckeslag. Det händer stundtals, att jag själv inte kan låta bli att undslippa mig en och annan komplimang. Inte så sällan berömmer jag en kvinnas vackra tatueringar, och det händer, att jag i Ica-butiken säger: ”Tack vackra flicka!” Och damernas respons har alltid varit positiv. Och varför detta? Förmodligen är jag lycklig över att spontant behärska de sociala spelreglerna och koderna. Jag kan fortfarande bli störtförälskad, men är för den skull inte gubbsjuk.

Till syvende och sist är det bara att konstatera fakta. Enligt Bibeln är det inte gott för mannen att vara allena. Icke att förglömma Lasse Lucidors kloka ord: ”Livet går ju därut på, att hanen hönan nalkas må.”

Henrik Jansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons