Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samexistens med varg

Annons

Inför det kommande allmänna mötet om varg i Norbergs kommunhus vill vi i Miljöpartiet Norberg ge vår syn på vargen. För

i Miljöpartiet är vi övertygade om att majoriteten av norbergarna är stolta över att vargen kommit tillbaka sedan den i praktiken varit utrotad i Sverige.

Miljöpartiet anser att vargen precis som andra rovdjur är en naturlig del av den svenska faunan. Vi tror på att människor kan samexistera genom information, uppsättning av rovdjursstängsel samt höga ersättningar vid rovdjursangrepp.

Vargen har under århundraden använts som slagpåse i debatten av organisationer och politiker som har en egen agenda av att vargen framställs som farlig. Sällan hörs att vilda vargar är skygga och att den senaste människan som dödades av en vild varg var en person som under senare delen av 1800-talet dödades av en domesticerad varg.

Försäkringsbolaget Agria Djurförsäkringar försäkrar 70 procent av alla hundar. Enligt dem dödas 2 400 jakthundar årligen i trafiken, vilket bör jämföras med att endast några tiotal hundar varje år dödas av varg. Enligt Rovdjursföreningen fanns år 2005 minst 45 angrepp beskrivna med drygt 400 drabbade tamdjur, där hundar konstaterats vara skyldiga till angreppen. Mörkertalet är stort då hundar ofta felaktigt tas för att vara vargar.

När den nya rovdjurspolitiken klubbades av riksdagen 2009 blev jägarförbundet samma år utsedda till året lobbyister.

Har vargen ett existensberättigande? Vi i Miljöpartiet tror på en stark och livskraftig vargstam. Men för att rädda den lilla vargstam vi har i Sverige måste politiken ändras. Vi anser att till exempel att vargstammen bör få finnas i renbetesområdet. En yta som är

50 procent av Sverige.

En levande landsbygd med närhet till djur och natur handlar inte endast om rätten till jakt. Naturen tillhör alla både människor och djur och inte endast de med gevär.

Styrelseledamot MP Norberg och talesperson i vargfrågor

Veronica Ekström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons