Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta skatter kan drabba Norberg

Annons

I Åsa Erikssons och Johanna Odös insändare (4/6) frågade de hur Partiet för Norbergs framtid (PNF) ställer sig till riksdagspartiernas ställningstagande till statsbidrag till kommunen. Eftersom vi inte stödjer något politiskt parti eller block, tar vi inte heller ställning. Vi ser som vår uppgift i kommunpolitiken att arbeta för förnuftiga beslut, som är bra för Norbergs invånare. Alla kommunpolitiker, oavsett partitillhörighet, kommer efter valet att bli påverkade av valutgången i riksdagsvalet. Kommuner av olika storlek ekonomisk bärkraft eller ålderssammansättning kommer att drabbas olika. De egna partiernas ställningstagande kommer att glädja men också ge bekymmer för kommunpolitiker, beroende av den egna kommunens förutsättningar.

Två av allianspartierna har bemött Åsas och Johannas insändare. Ett har de gemensamt – en naiv tro på att enkla stimulanser radikalt kan förändra Norbergs situation. Varken befolkningssammansättning eller företagsetableringar kan förväntas förbättras märkbart under mandatperioden. Någon positiv utveckling för Norberg skedde inte under Alliansregeringarna. Vi kan däremot förvänta oss en ännu snabbare minskning av antalet yngre medborgare. Närheten till Stockholm och ”det svarta hål” som det utgör, kommer att suga upp yngre välutbildade och utgör redan ett hot mot hela Mälardalsregionen. Goda pendlingsmöjligheter kan rädda de större städerna i regionen.

Frågeställningarna omkring statsbidragen aktualiserar frågorna omkring det ”kommunala sambandet”. Det har blivit helt uppenbart idag när riksdagspartierna överbjuder varandra ifråga om välfärd och utbildning. Det är inte staten som utför äldreomsorg eller utbildning, det är kommunerna. Det är inte heller staten som utför sjukvård, utan det är regioner/landsting och kommunerna. Riksdagspolitikerna älskar att lova förbättringar, men det enda de kan göra är att strö bidrag till kommuner och regioner/landsting.

Dessutom lovar de skattesänkningar, som till liten del påverkar staten, men som framför allt drabbar kommuner med låg medelinkomst. Hur ska kommunerna kompenseras om skattesänkningar sker, om inte via statsbidrag?

Vi i PNF ser bara till Norbergs invånare bästa och ser problem med minskade statsbidrag, vilket skulle kräva en ansvarsfull politik med klara prioriteringar på utbildning och åldringsvård.

Lars Gustavsson (PNF)

Veronica Persson (PNF)

Putte Dahlström (PNF)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons