Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt stopp för skogsskövlingen

Annons

Så ska nu kommunen ta ner nio hektar 100-årig fin tallskog vid Kolarbysjön, dit skolbarn och andra går för att vara i skogen och vid sjön. För tre månader sedan lämnade NVK:s chef in slutavverkningsanmälan för ytterligare 27 hektar äldre skog nära stan. Stigarna som slingrar sig genom vacker och artrik gammal skog kommer inte längre att finnas. Inte heller de djur som så klart har sin hemvist där. Trots att kommunen har byggt grillplatser och sittplatser, trots att många tar sina promenader där, och skolorna gör utflykter dit.

Bara 3 procent av Sveriges produktiva skog är skyddad. Resten är eller kommer bli täta plantager med få trädslag som inte är fungerande ekosystem. Vi kan inte ignorera att landet vi lever i berövas sin natur och sina ekosystem. 3 procent skyddad skog i landet räcker inte.

Nog måste denna kommun som för andra året i rad har ett överskott på mer än 40 miljoner (!) ha råd att bevara några områden skog.

Naturskyddsföreningen fortsätter dialogen med Fagersta kommun om att ta sitt ansvar både inför sina medborgare som tydligt visar att de vill ha skogen kvar, och för att vi människor, vare sig vi inser det eller inte, är ytterst beroende av fungerande ekosystem. Faktaresistens straffar sig i längden. Men att spara äldre skog är ekonomiskt, smart och en vinst både för biologisk mångfald, klimat, grundvattennivå – och människans hälsa. Politiker – stoppa skövlingen nu!

Styrelsen Naturskyddsföreningen Fagersta

Karin Bergman

Pia Boiardt

Mikael Puranen

Christer Lindberg

Erika Rasila

Magnus Stjernström

Heidi Alatalo

Lars- Erik Hedman 

Seppo Ormiskangas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons