Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD har fel om skatt på hemelektronik

Annons

Två sverigedemokrater har skrivit om nackdelarna med kemikalieskatt i en insändare den 14 december. Jag skulle vilja betona fördelarna.

Bakgrunden är att det industriella samhället har skapat en massa onaturliga kemikalier, som är skadliga för våra livsprocesser, både hos människor, djur och växter. Länder i hela världen, Förenta Nationerna och Europeiska unionen försöker få kontroll och styrning över spridningen av gifterna. Luft, vatten, mark – allt drabbas mer eller mindre. Gemensamma åtgärder krävs i ett fritt samhälle för att inte det ska bli lönsammare att skada.

Förgiftningarna tilltar med olika sjukdomssymtom som följd. Bly, kadmium och asbest är kända sjukdomsframkallare. Antalet giftiga ämnen är stort och de är svårkontrollerbara. Många kan förbjudas och de värsta är redan förbjudna, speciellt de som är akut giftiga men en hel del är farliga på sikt och det är där kemikalieskatten kommer in. Den ekonomiska tillväxten kräver hela tiden kompromisser med farligheten för att kunna upprätthållas.

Rimliga säkerhetsmarginaler tas bort för att företag skall kunna vara fortsatt lönsamma. Det har visat sig att ekonomiska krafter är starka styrmedel för både människor och företag. Genom att öka priset på varor med skadliga ämnen gynnas både mindre giftiga produkter och forskning för att få fram mindre giftiga ersättningar. Man skulle kunna tro att tillverkarna själva kunde prissätta varor med sådana syften men det betraktas numera som naivt att hoppas på det i de flesta fall.

I den statliga utredningen SOU 2015:30, står det att den föreslagna skatten på viss elektronik har utformats på så sätt att sådana varor som används ofta i hemmiljö och därmed orsakar risk för att vissa farliga ämnen tillförs människors hemmiljö ska vara föremål för beskattning.  Bland annat omfattas spisar, mikrovågsugnar, kylskåp, frysskåp, disk-maskiner, tvättmaskiner, torktumlare, datorer, bärbara datorer, läsplattor, dammsugare, mobiltelefoner, vanliga telefoner, trådlösa telefoner, routrar, trådlösa nätverk, cd-spelare, DVD-spelare, radioapparater, tv-apparater, tv-dioder, dataskärmar samt spelkonsoler.

Skatten ska uppgå till 8 kronor per kilo vara för vitvaror och 120 kronor per kilo vara för övrig elektronik. Det maximala skattebeloppet ska dock uppgå till 320 kronor per vara.  Det ska finnas möjlighet till avdrag för skatt med 50 procent för den elektronik som inte innehåller additiva föreningar av brom- klor eller fosfor. För elektronik som inte innehåller nämnda additiva föreningar och inte heller reaktivt tillsatta brom- eller klorföreningar medges i stället avdrag med 75 procent. Eftersom all elektronik innehåller mer eller mindre farliga kemikalier kommer det inte att vara möjligt att göra avdrag för hela skatten.

Detta måste bli en effektiv åtgärd för att stimulera fram en giftfri miljö. En giftfri miljö är ett av Sveriges 16 miljömål, och regeringen visar med detta att den tar problemet på allvar. Man vill också ha en effektivare utökad marknadskontroll av elektronik, byggvaror och leksaker för att minska förekomsten av redan förbjudna flamskyddsmedel och ftalater i människors hemmiljö.

Påståendet i insändaren att en vara kommer att kosta 800 kr mer på grund av skatten  blir därmed helt felaktigt och påståendet att finansministern tar varor ur jultomtens säck helt inaktuellt. Likaså motsägs insändarens påståenden, att det kraftigt kommer att påverka svensk detaljhandel och forcera ut affärer och arbetstillfällen till andra länder, i utredningen eftersom överföring till internationell e-handel bedöms vara 0,4% av den totala försäljningen av viss elektronik. Försäljningsminskningen av denna bedöms vara 4,5% per år.

Jag tror att vi kanske blir försiktigare vid inköp av nya datorer, telefoner, surfplattor, radio- och TV-apparater. Handen på hjärtat. Behöver vi allt det som vi köper nu?

Sten Mu Yu Widhe (MP) i Fagersta, kontaktperson Gröna seniorer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons