Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Ska hela Sverige bli som Malmö?

Annons
Malmö, en förebild?

Välfärdsutmaningen gör att det fattas 200 miljarder till 2030 (insändare av Marino Wallsten (S) och Jan Johansson (M)).

Hur kan det komma sig? Kan det vara så enkelt att flera regeringar under några tiotal år ökat vår befolkning med 2 miljoner? För att det var så lönsamt, sa man. För våra framtida pensioner.

Människorna som kom behövde samma välfärd och omsorg som vi andra som redan levde här. Välfärd kräver att folk har arbete och bidrar med skatt. Majoriteten som kom (vet vi idag) hade väldigt låg utbildning. SCB:s siffror visar också att efter 15 år har endast drygt 50 procent någon form av sysselsättning. Resterande måste försörjas av skattemedel.

"Fagersta står inför samma utmaning som i princip alla andra kommuner" säger man.

Ja, se till exempel på Malmö, en socialdemokratiskt styrd kommun som under decennier tagit emot många invandrare, som måste få 5 miljarder om året i kommunutjämningsbidrag av Sveriges andra kommuner för att gå runt. Var tionde Malmöbo lever på försörjningsbidrag.

Är det förebilden?

Vi kan varmt rekommendera boken Framtidsstaden av Lars Åberg. När resten av Sverige blir som Malmö, hur blir Sverige då?

"Det är något helt annat som kommer att levereras i framtiden" skriver ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen. Har vi anledning att känna oro? Det är en dyster bild som skribenterna målar upp.

"Alla kommer behöva se över sin ekonomi och börja vandra på denna väg hellre förr än senare" skriver man. Så hur mycket kommer det kosta oss att "vandra på denna väg"?

Att som kommunalrådet peka ut våra äldre som orsak till "utmaningarna" är riktigt magstarkt, människor som arbetat och bidragit större delen av livet!

Beträffande digitaliseringen i framtiden lär det snarare ge färre än fler jobb.

Vi fick inga svar på hur satsningarna ska finansieras. Beror det kanske på att det är valår?

Däremot fick vi veta att "Vi måste kollektivt tänka annorlunda framöver". Vad det nu kan innebära?

Gunilla Dahlberg Malmén, ordförande SD Fagersta

Håkan Karlström, vice ordförande SD Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons