Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ: 230 platser på direkttåget – bara 15 har brukat åka

Annons

Intresset för att åka med direkttåg till Stockholm har varit litet, konstaterar SJ som framhåller att resan bara förlängs med 12 minuter med ett byte i Västerås.

Att SJ är konsekventa och som utlovat flyttar ett tåg från en sträcka med få resenärer till en sträcka med många resenärer beskriver ett antal S-politiker (6/11) som ”felprioriterat”, ”oacceptabelt” och ”ett svek mot pendlarna”.

Det är nu tredje gången jag beskriver hur fakta ser ut.

Ett tåg med 230 platser har under året gått direkt från Ludvika och Fagersta till Stockholm varje morgon med retur på kvällen. I genomsnitt har 15 personer (!) per avgång utnyttjat möjligheten att kunna resa direkt. Större är inte efterfrågan. Samtidigt har trängseln varit stor på sträckan Västerås – Stockholm, som vi nu förstärker. Vi vill använda våra tåg där de gör störst nytta för resenärerna. Detta är en riktig prioritering.

När tåget infördes var det tydligt att tåget enbart skulle gå under tidtabellen 2017. I avtalet med Tåg i Bergslagen står ”tilläggsavtalet upphör utan uppsägning vid avtalstidens slut” och informationen om detta har varit tydlig. Att följa ingångna avtal är acceptabelt.

Trafiken i Bergslagen är viktig för SJ. Vi värnar pendlare och övriga resenärer i Ludvika och Fagersta. Morgonförbindelsen finns kvar med byte i Västerås och restiden förlängs med bara tolv minuter. Vi förbättrar även anslutningarna för övriga tågförbindelser som ger snabbare restider för de många. Detta är att ta ansvar gentemot pendlarna.

Niclas Härenstam, presschef SJ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons