Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska barn inte få välja att gå i friskola?

Annons
Elever på Internationella Engelska Skolan.Foto: TT

Svar till Vasiliki Tsouplaki och Stefan Lundborg (22/6). Vänsterpartiet och Socialdemokraterna skriker sig hesa om vinster i välfärden. Jag har jobbat som lärare i 10 år nu, både kommunalt och på två olika friskolor. Den gemensamma nämnaren för de friskolor som jag jobbat på är att jag har haft bra arbetsmiljö, bra lön och där beslut har kunnat fattas vid sittande bord. Det är inte dåligt för oss lärare. Tvärtom är det skönt att kunna anställa en specialpedagog eller elevassistent till när det behövs, vilket rimmar illa med ert vinstskanderande.

Ni vänsterpartister vill tro att alla barn och ungdomar är lika. De är de inte. De har olika behov och vi som jobbar i skolan vet att situationen är mer komplex nu än den någonsin har varit. En elev som behöver röra på sig ska sitta i samma klassrum som en elev som måste ha precis tyst omkring sig för att fungera.

Det friskolor erbjuder är ett alternativ till den kommunala skolan. Det kan vara mindre grupper eller en viss profil som skolan har och vi föräldrar kan välja vad vi tror är bäst för våra barn. Kom ihåg att vi kan välja kommunal skola om vi vill, vilket jag har gjort för mina barn.

Ni glömmer också att det rör ganska många barn och ungdomar. Sajten ”Ekonomifakta” talar om att det är nästan 15 procent av grundskolebarnen som går i friskola och lite mer än 25 procent som valt friskola som gymnasieval. Det är rätt många elever och föräldrar som av olika anledningar har valt bort kommunal skola. Ni tycker alltså att folk inte ska få välja själva?

Friskolor och fria aktörer är inget hot mot välfärden. Det är en förutsättning för att vi, både barn och vuxna, ska kunna välja utifrån de behov vi har.

Liane Blom (L)

Liberalerna Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons